HTIO DA SRUŠI AVION

Detalji drame na nebu iznad SAD: Pilot krenuo da gasi motore, uslijedio haos u kokpitu

Emerson se tereti za pokušaj ubistva 83 osobe

U ovom trenutku nije poznat motiv ovog incidenta. Twitter

H. J. I.

23.10.2023

Pilot Džozef David Emerson (44) uhapšen je u nedjelju nakon što je, kako se sumnja, pokušao da obori avion u kojem je bilo 80 putnika i četiri člana posade.

Drama se dogodila na letu iz Evereta za San Francisko, a avion je morao da sleti u Portland nakon incidenta. Emerson se tereti za pokušaj ubistva 83 osobe, a on je, kako se navodi, pokušao da ugasi motore na avionu kojim su upravljale njegove kolege. 

Pokušao da aktivira ručicu za gašenje požara na motorima

Kako prenosi ABC, Emerson, koji u trenutku incidenta nije bio na dužnosti, u kokpitu je pokušao da aktivira ručicu za gašenje požara na motorima, što bi dovelo do prestanka njihovog rada. Njega su savladale kolege i drugi članovi posade, nakon čega su ga vezali za sjedište.

Piloti su potom javili kontroli leta šta se dogodilo i avion je preusmjeren na Portland, gdje je Emerson i uhapšen.

Tog dana je bio na letu iz Evereta za San Francisko, gdje je te večeri trebalo da bude član posade aviona Boing 737, koji je trebalo da se zaputi na nepoznatu lokaciju.

U istragu uključen i FBI

Iz aviokompanije "Alaska Airlines", u čijoj letelici se dogodio incident, saopštili su da je pilot, koji nije bio na dužnosti, sjedio na rezervnom sjedištu u kokpitu, kada je "bezuspješno pokušao da ugrozi operacije motora".

- Kapetan i kopilot su brzo reagovali i nije došlo do gašenja motora, a posada je obezbijedila letjelicu - navodi se u saopštenju.

Ističu da je u avionu bilo 80 putnika i četiri člana posade.

Iz FBI su potvrdili da je istraga u toku.

U ovom trenutku nije poznat motiv ovog incidenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.