STRAŠNO

Hamasovci napali cijelu porodicu: "Rekli su da neće pucati, a onda mi ubili kćerku"

Ona i njena preživjela djeca smještena su u drugome kibucu

Gala Idan. Screenshot

D. H.

23.10.2023

Kada su Sačija (Tsachija) Idana odveli u Gazu, ruke su mu još uvijek bile prekrivene krvlju njegove 18-godišnje kćerke Majan koju su ubili militanti Hamasa. On ju je držao pri posljednjim trenucima njena života, a napadači mu kasnije nisu dopustili oprati ruke.

Za to vrijeme su hamasovci snimali i na Facebooku prenosili cijeli taj događaj uživo. Gali Idan, Sačhijeva supruga, sada je daleko od svog voljenog Nahal Oza, jedne od mnogih izraelskih zajednica koje je Hamas napao 7. oktobra. Ona i njena preživjela djeca smještena su u drugome kibucu.  

Sači ja smo se pogledali, znali smo da nešto nije u redu"

Porodicu je 7. oktobra probudio zvuk alarma koji je upozoravao na raketni napad iz Gaze. Takve situacije su im bile poznate od ranije, ali je tog jutra nešto bilo drugačije, piše BBC. 

- Bilo je vrlo intenzivno. Čula se eksplozija za eksplozijom. Nismo mogli ni izaći. Zatvorili smo se u mamad, sigurnu sobu u kući. Tsachi i ja smo se pogledali, znali smo da nešto nije u redu i da se događa nešto užasno - ispričala je Gali Idan.

- Dobili smo poruke da je u tijeku napad na kibuc i da se trebamo skloniti u mamad. U jednom trenutku su savjetovali da budemo tiho jer su u kibuc ušli teroristi. Morate shvatiti da tako nešto nikada nije bila opcija, nikada. To je uvijek bila najgora noćna mora. I odjednom, to je bilo stvarno. Noćna mora je bila stvarna - dodala je.

Zatim je nešto ispred kuće eksplodiralo, razbivši stakla na prozorima. Nakon toga su se čuli glasovi i koraci u kući. Netko je povikao na engleskom: "Nećemo pucati". Ali to nije bila istina. 

"Majan je bila u ogromnoj lokvi krvi. Pogodili su je u glavu"

"Sači je držao vrata sigurne sobe, pokušao ih je spriječiti da uđu. Na vratima nije bilo brave. Djeca su vrištala. U sobi je bio kaos. Onda je Majan vidjela da su malo otvorili vrata i otišla pomoći ocu. Vikali su da neće pucati, a onda su zapucali - kazala je Gali Idan.

- Sači je vidio da je Majan pogođena. Pala je pokraj njega, a onda je Hamas uspio otvoriti vrata. Začuli su se vrisci i upalili su svjetlo. Majan je bila u ogromnoj lokvi krvi. Pogodili su je u glavu. Vikali su nam da izađemo iz mamada. Samo smo rekli djeci da ne gledaju i izveli ih iz sigurne sobe - rekla je.

Sači, Gali i njihovo dvoje najmlađe djece, Yael (11) i Shachar (9), su sjedili na podu dok je oko njih odjekivala pucnjava. Jedan od pripadnika Hamasa je uzeo Galin mobitel, zatražio lozinku i počeo snimati porodicu na Facebooku uživo. Na snimci koja traje skoro pola sata se vidi kako obitelj čuči na podu i kako se čuju sirene. Svo to vrijeme se blizu njih, nekoliko metara dalje, nalazilo Majanino beživotno tijelo.

"Djeca su razgovarala s teroristima. Možda nas je to spasilo?"

- Na sreću, djeca su bila izuzetno hrabra. Razgovarali su s teroristima, ne znam kako su mogli. Pitali su ih zašto su ovdje, zašto pucaju i zašto ubijaju. Možda nas je to spasilo? Sači je bio slomljen. Vidio je svoju kćer kako umire pored njega. Majan je upravo proslavila 18. rođendan. Kuća je bila puna balona i krvi - ispričala je majka.

Naposljetku su militanti rekli Sačiju da ustane. Ruke su mu vezali na leđima. Djeca su molila Hamas da im ne odvede oca, da ga ne ubiju. No, oni su ga odveli.

- Kad je izlazio iz kuće, rekla sam mu da ga volim, da se ne pravi hrabar i da se vrati živ. To je to. Želim da mi se vrati, u jednom komadu, i zdrav. Tsachi treba biti pored nas. Želim ga zagrliti - rekla je Gali. Izraelske vlasti navode da Hamas drži više od 200 ljudi kao taoce. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.