KONTROVERZAN STAV

Sančez podržava davanje amnestije katalonskim separatistima u nadi da će postati premijer

Potencijalna amnestija izazvala je političku oluju u Španiji, s uglavnom konzervativnim protivnicima koji su održavali velike proteste

Vršilac dužnosti španskog premijera Pedro Sančez. Fena

FENA

28.10.2023

Vršilac dužnosti španskog premijera Pedro Sančez (Sanchez) izjavio je danas da podržava davanje kontroverzne amnestije onima koji su bili uključeni u neuspjela nastojanja Katalonije za nezavisnost 2017. godine, u nadi da će uvjeriti stranke u regiji da ga podrže u vladi.

- U interesu Španije, u odbrani suživota među Špancima, danas branim amnestiju u Kataloniji za dešavanja u protekloj deceniji - kazao je Sančez tokom sastanka saveznog komiteta Socijalističke partije u Madridu.

Kalkulacije za mjesto premijera

Izjava je propraćena aplauzom i ovacijama prisutnih.

Sančez, koji pokušava formirati koalicionu vladu tri mjeseca nakon neuspješnih izbora, dogovorio je ove sedmice koalicioni sporazum s ljevičarskim Sumarom, ali podrška 31 poslanika iz donjeg doma te stranke nije dovoljna da mu osigura premijersku poziciju.

Potrebna mu je podrška katalonskih separatističkih partija, Esquerra Republicana de Catalunya [ERC] i Juntsa, koji traže zakon o amnestiji koji bi potencijalno mogao obuhvatiti više od 1.400 ljudi koji su uključeni u neuspjeli pokušaj izglasavanja nezavisnosti.

Prevladati prošlost

Oni tvrde da njihova podrška zavisi i od još jednog referenduma o nezavisnosti.

- Kako bismo nastavili ići naprijed moramo prevladati sve epizode koje su nas u prošlosti dijelile i lomile naše društvo - rekao je Sančez.

Dodao je da njegova stranka "gleda na probleme direktno", dodajući da je 80 posto Katalonaca podržalo sporazum o tom pitanju.

Potencijalna amnestija izazvala je političku oluju u Španiji, s uglavnom konzervativnim protivnicima koji su održavali velike proteste i optuživali Sancheza da ugrožava vladavinu prava radi vlastite političke koristi.

Anketa u septembru pokazala je da je 70 posto ispitanika - od kojih su 59 posto pristalice socijalista - protiv amnestije, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.