RAZLOG NEPOZNAT

Izraelske snage na Zapadnoj obali uhapsile Ahed Tamimi koja je simbol palestinskog otpora

Tamimi (23) uhapšena je u izraelskoj raciji na njenu porodičnu kuću u gradu Nabi Saleh, kazala je njena majka

Ahed Tamimi. Anadolija

Anadolija

6.11.2023

Izraelska vojska u ponedjeljak je uhapsila Ahed Tamimi, jedan od simbola palestinskog otpora, u gradu Nabi Saleh na Zapadnoj obali, potvrdila je njena majka.

- Ahed (23) uhapšena je tokom racije na našu kuću - kazala je Nariman Tamimi.

Navela je da su izraelske snage pretresle kuću i zaplijenile mobilne telefone porodice. Još nije naveden razlog za pritvor palestinske djevojke.

Tamimijevog oca uhapsile su izraelske snage tokom racije u gradu prošle sedmice.

Izraelski vojnici priveli su Ahed Tamimi 19. decembra 2017. prilikom upada u porodičnu kuću u Ramallahu. Njena majka Nareman je sljedećeg dana otišla do pritvora u Ramallahu da dobije informacije o kćeri, a zatim je i ona privedena. Osuđena je na osam mjeseci zatvora zbog "napada" na izraelskog vojnika.

Ahed je 2012. godine u Istanbulu uručena nagrada za hrabrost ”Hanzala” zbog suprotstavljanja izraelskim vojnicima koji su privodili njenog brata. Njen slučaj je privukao veliku međunarodnu pažnju, a organizacija Amnesty International je Al-Tamimi nazvala palestinskom Rosom Parks, afro-američkom aktivisticom za ljudska prava i krojačicom koju je američki Kongres proglasio "majkom modernog Pokreta za ljudska prava." Ahed je oslobođena 29. jula 2018.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.