OŠTRA REAKCIJA

SAD prijedlog izraelskog ministra o bacanju atomske bombe na Gazu nazvala neprihvatljivim

Ministra za baštinu Amikai Elijahu suspendiran je sa svih sjednica vlade sve do nove naredbe

Amikai Elijahu. Twitter

N. Č.

7.11.2023

Sjedinjene Američke Države su oštro osudile izjavu izraelskog ministra o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja na Gazu te su pozvale sve strane u sukobu da izbjegavaju "retoriku mržnje." Portparol američkog State Departmenta, Vedant Patel, istakao je da su premijer Netanjahu (Netanyahu) i izraelska vlada odbacili izjavu ministra Amikaja Elijahua (Amichay Eliyahu) kao "potpuno neprihvatljivu."

Međunarodno nezadovoljstvo

Izrael je suočen s međunarodnim nezadovoljstvom nakon što je ministar Elijahu u intervjuu za izraelski radio izjavio da je "jedna od opcija baciti neku vrstu nuklearne bombe" na Gazu. Premijer Netanjahu je suspendirao Elijahua "sa svih sjednica vlade" i naglasio da Izrael i njegova vojska djeluju u skladu s najvišim standardima međunarodnog prava kako bi izbjegli štetu nedužnima.

Iako je ministar naknadno pokušao pojasniti svoju izjavu kao "metaforičku," ogorčenje je izazvao i u arapskim zemljama. Saudijska Arabija, koja je započela pregovore o priznanju Izraela prije sukoba u Gazi, kritikovala je Netanjahua što nije odmah smijenio ministra nakon takvih izjava.

"Poziv na genocid"

Kraljevina Jordan nazvala je Elijahuove izjave "pozivom na genocid i zločinom mržnje" protiv Palestinaca. Od početka sukoba 7. oktobra, izraelski izvori izvještavaju o najmanje 1,400 poginulih na izraelskoj strani, većinom civila, dok je palestinsko ministarstvo zdravlja saopćilo da je od ponedjeljka ubijeno više od 10,022 ljudi u Gazi, uključujući više od 4,000 djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.