NEKI ŽIVE DECENIJAMA

Pakistan tvrdi da je protjerivanje Afganistanaca rezultat nesaradnje talibanskih vlasti

Pakistan je odredio 1.novembar kao datum početak za protjerivanje svih imigranata bez dokumenata, uključujući stotine hiljada Afganistanaca

Deseci hiljada Afganistanaca, od kojih su brojni decenijama živili u Pakistanu, morali su da napuste zemlju. Fena

FENA

8.11.2023

Pakistan je saopćio u srijedu da je njegov potez da protjera stotine hiljada Afganistanaca bez dokumenata odgovor na nespremnost administracije pod talibanskim vodstvom da djeluje protiv militanata koji koriste Afganistan za pokretanje napada u Pakistanu.

Prošlog je mjeseca Pakistan odredio 1.novembra kao datum početka za protjerivanje svih imigranata bez dokumenata, uključujući stotine hiljada Afganistanaca. Vlada se pozvala na sigurnosne razloge, odbijajući pozive Ujedinjenih nacija, grupa za ljudska prava i zapadnih ambasada da se njena odluka preispita.

- Nakon nesaradnje afganistanske privremene vlade, Pakistan je odlučio uzeti stvari u svoje ruke - a nedavne akcije Pakistana nisu ni neočekivane ni iznenađujuće - izjavio je novinarima privremeni premijer Anvar ul Hak Kakar (Anwar ul Haq Kakar).

Deseci hiljada Afganistanaca, od kojih su brojni decenijama živili u Pakistanu, morali su da napuste zemlju, a vlasti ih prikupljaju mnogo više u racijama širom zemlje.

Kakar je kazao da su Afganistanci izveli 15 samoubilačkih bombaških napada posljednjih mjeseci, a deseci Afganistanaca ubijeni su u sukobima s pakistanskim snagama sigurnosti.

Rekao je da Pakistan kontinuirano izražava zabrinutost zbog pružanja utočišta militantima u Afganistanu, ali, uprkos ponovljenim uvjeravanjima, administracija predvođena talibanima nije poduzela ništa, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.