PREDSJEDNIK PALESTINE

Mahmud Abas: Svaki izraelski pokušaj podjele Gaze je neprihvatljiv

Palestinski predsjednik poručio je da ne postoji zasebno političko ili sigurnosno rješenje za Gazu, jer je neodvojivi dio palestinske države

Mahmud Abas. AP

Anadolija

9.11.2023

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) izjavio je da je svaki potez izraelskih okupacionih snaga da podijele Gazu na dva dijela neprihvatljiv i naglasio je da je ta enklava sastavni dio Palestine.

Abas je imao odvojene telefonske razgovore s holandskim premijerom Markom Ruteom i australskim premijerom Entonijem Albaneseom (Anthony Albanese), prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Tokom razgovora s Ruteom, rekao je da je nedavna izjava izraelske vojske da su njene snage podijelile Gazu na dva dijela neprihvatljiva i da ne postoji zasebno političko ili sigurnosno rješenje za Gazu, jer je neodvojivi dio palestinske države.

- Danas postoji sjeverna i južna Gaza - rekao je u nedjelju glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Palestinski čelnik Abas je naglasio neophodnost implementacije politički legitimnog rješenja zasnovanog na međunarodnim standardima za slobodu, nezavisnost i suverenitet palestinskog naroda.

On je i u razgovoru s Albaneseom naglasio hitnu potrebu da se zaustavi masakr nad palestinskim narodom u blokiranom Pojasu Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.