BRED SMIT

Upozorenje direktora Microsofta: Rusija širi dezinformacije o ratu na Bliskom istoku

Smit je dodao da su to oni i prije činili, a istakao je da se Microsoft i druge kompanije bore protiv dezinformacija pomoću umjetne inteligencije

Bred Smit. Twitter

N. H.

11.11.2023

Predsjednik tehnološkog giganta Microsofta Bred Smit (Brad Smith) kazao je da se iz Rusije stalno šire dezinformacije o ratu na Bliskom istoku između Izraela i Hamasa.

Smit je dodao da su to oni i prije činili, a istakao je da se Microsoft i druge kompanije bore protiv dezinformacija pomoću umjetne inteligencije. 

Objasnio je da se pokušava stvoriti tehnološki alat koji olakšava detekciju manipulativno, uređenog ili promijenjenog sadržaja. 

- Postajemo vrlo dobri u identificiranju ruske kampanje, kao kad su pokušavali reći ljudima da se ne vakcinišu protiv covida, ili danas, kad gledamo ruske dezinformacije na Bliskom istoku - rekao je Smit.

Napomenuo je da tehnološke platforme imaju tri opcije za rješavanje problema dezinformacija - ne učiniti ništa, izbrisati ih ili označiti kao uređene. 

Smit je istakao da ne postoji društveni konsenzus kada se razgovara o tome šta bi kompanije trebale učiniti po tom pitanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.