PREMIJER IZRAELA

Netanjahu: Rekli su nam da nećemo moći ući u bolnicu i ušli smo

Visoki izraelski vojni dužnosnik rekao je da su vojnici pronašli oružje i "terorističku infrastrukturu" u raciji na jednoj lokaciji u bolnici Al Šifi

Benjamin Netanjahu. Abir Sultan/Pool Photo via AP

S. S.

15.11.2023

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kazao je da nema nijednog mjesta u Gazi do kojeg oni neće dosegnuti kao ni nijednog skrovišta i nijednog skloništa.

Ova izjava je uslijedila nakon što je izraelska vojska prodrla u najveći bolnički kompleks u Gazi, gdje su, kako tvrde, pronašli oružje Hamasa.

- Čekat ćemo i eliminirat ćemo Hamas i vratiti taoce - to su dvije "svete misije" - izjavio je šef izraelske vlade pri obilasku jedne vojne baze u Izraelu. 

Pretraživali prostorije

- Nema skloništa za ubice iz redova Hamasa. Rekli su nam da ne ulazimo u Gazu? E pa mi smo ipak ušli. Rekli su nam da nećemo stići do ulaza u grad Gazu, a eto nas tu. Rekli su nam da nećemo moći ući u bolnicu Al Šifu. I ušli smo - nabrajao je Netanjahu.

Izraelski vojnici ušli su sinoć u najveću bolnicu u Gazi Al Šifu i pretraživali prostorije nakon što je Izrael rekao da borci Hamasa imaju svoje sjedište u tunelima ispod objekta, što ta grupa negira.

Nakon Hamasovog napada Izrael je započeo kampanju bombardiranja Gaze, kojom upravlja Hamas, a krajem prošlog mjeseca počeo je invaziju na enklavu, pri čemu je ubijeno više od 11.000 ljudi, od kojih je otprilike 40 posto djece, prema Hamasovim dužnosnicima.

Teroristička infrastruktura

Visoki izraelski vojni dužnosnik rekao je da su vojnici pronašli oružje i "terorističku infrastrukturu" u raciji na jednoj lokaciji u bolnici Al Šifi.

UN i druge humanitarne agencije zgrožene su upadom vojske u bolnicu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da je to "potpuno neprihvatljivo" i da s brojnim partnerima razgovara o mogućnosti evakuacije pacijenata i medicinskog osoblja iz bolnice Al Šife u Gazi.

Bijela kuća rekla je da ne podržava napad na bolnicu iz zraka ni razmjenu vatre u bolnici, "u kojoj su nevini ljudi, bespomoćni ljudi, bolesni ljudi koji pokušavaju dobiti medicinsku skrb koju zaslužuju, uhvaćeni u unakrsnoj vatri".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.