PREMIJER MAĐARSKE

Prijetnja Orbana EU: "Brisel vodi Evropu u smrt, moramo vas mijenjati, ne napuštati"

Moramo se suprotstaviti modelu Evrope za kakav se zauzima Brisel, naveo je Orban

Orban: Javni red nestaje, a posljedice migracije tamo izmiču kontroli. AP/Omar Havana

N. Aj.

18.11.2023

Vladajuća mađarska stranka Fides na svom 30. kongresu danas je za predsjednika ponovno izabrala premijera Viktora Orbana, koji je obećao da će se boriti za svoj model Evrope i rekao da je bolje mijenjati Evropsku uniju nego napustiti je.

"Nema budućnost"

- Mađarska je razvila model Evrope koji se temelji na nultoj stopi migracija, na privredi temeljenoj na radu i punoj zaposlenosti, na snažnoj porodici, niskim porezima i "osjetljivoj zelenoj tranziciji" - rekao je Orban i dodao:

- Moramo se suprotstaviti modelu Evrope za kakav se zauzima Brisel.

Smatra da je takav model neodrživ i da nema budućnost.

- Brisel uništava Evropu i vodi je u smrt, zabija novi ekser u njen kovčeg svakog dana. Naš posao je da to zaustavimo i zato moramo biti jedinstveni - rekao je.

Naveo je da Mađarska mora mijenjati Evropsku uniju, a ne napustiti je , "a to je moguće jedino radikalnom promjenom u Briselu", te da model Evrope za kakav se zauzima Brisel vodi u haos.

- Javni red nestaje, a posljedice migracije tamo izmiču kontroli - poručio je Orban.

"Ratovi bandi"

Raste javni dug i ulagači svoj novac plasiraju u Ameriku i Aziju, rekao je mađarski premijer te optužio za to birokrate u Briselu. Godine 1990. Evropa je činila 23 posto u svjetskoj ekonomiji, a sada je taj udio pao na 15 posto.

- Ne želimo da nas porobi Džordž Soroš, ne želimo živjeti između ratova bandi, migrantskih geta i ne želimo da Evropa i Mađarska postanu muzeji na otvorenom koje je lijepo posjetiti, ali nemaju budućnost, već samo prošlost - rekao je premijer Mađarske, koji se godinama predstavlja kao branilac hrišćanske, tradicionalne Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.