VELIKA OPERACIJA

Ambasador Halilović za "Avaz": Spašavanje bh. državljana iz Gaze pokazalo važnost egzistencije države BiH

Želim istaći da je spašavanje bh. državljana iz Gaze pokazalo važnost egzistencije države BiH, rekao je Halilović

Halilović: Velika operacija. AP / Facebook

Alen Bajramovic

19.11.2023

Nakon odluke Vijeća ministara BiH kojom se dozvoljava ulazak bh. državljana i njihovih srodnika u državu, intenzivirane su tehničke pripreme za njihov polazak iz Egipta. Prema riječima ambasadora BiH u Kataru Semira Halilovića ostalo je još da se provjeri šta je sa ljudima koji se nalaze na spisku.

Veliki posao

- S time se cijela procedura završava. Ostalo je još da se provjeri šta je sa ljudima koji se nalaze na spisku, koji iz ovih ili onih razloga nisu dobili odobrenje ili nisu mogli da pređu neki od kontrolnih punktova. Generalno, s ovim je ova velika operacija, koja se odvijala između Ambasada BiH u Egiptu, Kataru i Izraelu, te Ministarstva vanjskih poslova BiH okončana. Još jednom iskazujem veliku zahvalnost državi Katar, ministru Abdullahu al-Khulaifiju, ambasadoru Katara u BiH Mishalu Al-Attiyi i ambasadoru Katara u Egiptu. BiH jeste uradila veliki dio posla, ali su nam definitivno oni pružili ključnu asistenciju - kazao nam je Halilović i dodao:

Dolaze u dvije grupe

- Želim istaći da je spašavanje bh. državljana iz Gaze pokazalo važnost egzistencije države BiH. Da ti ljudi nisu bili državljani BiH oni bi vrlo teško napustili Gazu. Zato ističem značaj postojanja bh. države i njenih institucija, jer i na ovom primjeru vidimo da je to garant naše i fizičke egzistencije.

Kako je portal "Avaza" ranije objavio, bh. državljani evakuirani iz Pojasa Gaze u Sarajevo stižu sutra. Sutra rano ujutro kreću avionom Turkish Airlines iz Kaira prema Istanbulu. Potom će iz Istanbula u Sarajevo doputovat u dvije odvojene grupe.

Jedna grupa bi u Sarajevo trebala da sleti u 14:40 sati, dok se druga grupa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine očekuje u večernjim satima, oko 19:55 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.