DABLIN

U suzbijanju desničarskih nereda u Irskoj učestvovalo 400 policijaca: Situacija sada stabilna

Policija je saopćila da iza nasilnih protesta stoji "huliganska luđačka frakcija vođena ideologijom krajnje desnice"

Užas u Dablinu. Screenshot

S. S.

24.11.2023

Na ulicama Dablina sinoć su izbili veliki neredi zbog napada nožem ispred osnovne škole u kojem je povrijeđeno pet osoba, među kojima i troje djece.

Petogodišnjakinja i žena u 30-ima su u bolnici s teškim povredama, dok su petogodišnji dječak, šestogodišnja djevojčica i muškarac u 50-ima zbrinuti u bolnici zbog lakših povreda.

Policija je saopćila da iza nasilnih protesta stoji "huliganska luđačka frakcija vođena ideologijom krajnje desnice". Demonstranti su bacali baklje, boce i vatromet na policiju, palili vozila te pljačkali trgovine. 

Gradom su odjekivale glasne eksplozije. Na pitanje zašto su tamo, okupljeni su prijetili novinarima i tvrdili da mediji ne govore istinu o imigrantima.

Policajci sa štitovima u konačnici su uspjeli obuzdati gomilu koja je bila razjarena zbog napada nožem. Dopisnik Sky Newsa iz Irske Stiven Marfi vidio je ljude kako pljačkaju trgovinu Foot Locker u gradu tokom kaosa. Vidio je i ljude kako metalnim šipkama razbijaju trgovinu Asics. Gardina Jedinica za javni red i mir raspoređena je na ulice kako bi situacija bila stavljena pod kontrolu.

Inače, policija je privela osumnjičenog za napad nožem, ali tvrdi da se napad trenutno ne tretira kao teroristički čin, iako se ne "isključuje niti jedan motiv". Iz policije su na konferenciji za medije također naveli da je napadač djelovao samostalno. Na društvenim mrežama se proširila informacija da je počinitelj Alžirac.

Irski Independent je objavio da je napadač muškarac koji je posljednjih godina živio na raznim adresama u Dablinu, živi dugi niz godina u Irskoj i posjeduje irsko državljanstvo, ali nije tamo rođen. Medij piše i da prvi rezultati istrage pokazuju da nije bio povezan sa školom u koju su djeca išla.

Skyjev dopisnik je rekao kako su svjedoci ispričali da su vidjeli muškarca koji je "napao nekoliko mladih ljudi" dok su izlazili iz škole.

- Čini se da su posmatrači odigrali veliku ulogu u zaustavljanju ovog incidenta. Svjedoci su rekli da su vidjeli da se nekoliko slučajnih prolaznika uključilo kako bi pokušali intervenirati i obuzdati ovog čovjeka - naveo je.

400 policajaca je u jednom trenutku bilo uključeno u operaciju koja je za cilj imala suzbijanje nereda. Iako su demonstranti napadali policajce, nema izvještaja o tome da je neko od policajaca pretrpio ozbiljnije posljedice.

Iz policije su kasno sinoć istakli kako je stanje u centru Dablina "mirno" i da se "vraća u normalu", ali su poručili kako će nastaviti pratiti situaciju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.