NORVEŠKI MIROVNI RADNIK

Bivši diplomata Jan Egeland: Sporazum iz Osla sada je mrtav

Nije moguće da Izrael i Hamas pregovaraju o budućnosti tih teritorija (sami), kazao je Egeland

Egeland: Sada će biti drugi sporazum. snhr

FENA

27.11.2023

Sporazum iz Osla, koji je imao za cilj da donese "miroljubivuu koegzistenciju" Izraelu i Palestincima, sada je mrtav, rekao je za AFP jedan od tvoraca sporazuma, norveški mirovni radnik Jan Egeland.

Kultna slika

Sporazum je proizveo sada već kultnu sliku palestinskog lidera Jasera Arafata (Yasser Arafat) i izraelskog premijera Jizaka Rabina (Yitzhak) kako se rukuju 13. septembra 1993. na travnjaku Bijele kuće dok ih je predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) posmatrao.

Bio je to početak delikatnog procesa - Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) međusobno su priznali jedni druge i stvorili palestinsku samoupravu na period od pet godina.

Cilj je bio da se dvjema stranama omogući dovoljno vremena da riješe nekoliko ključnih pitanja, kao što su status Jerusalema, izraelska naselja i sudbina palestinskih izbjeglica - proces koji je teško napredovao.

Sada, 30 godina kasnije, s novim krvavim ratom koji bjesni između Izraela i Hamasa u Gazi, Egeland je upitan od AFP-a da li su sporazumi "prilično mrtvi".

- Apsolutno. Sporazum iz Osla nestao je kao sporazum. Sada će biti drugi sporazum i do njega će morati predvoditi SAD, EU i arapske zemlje - rekao je u intervjuu u svom uredu u norveškoj prijestolnici.

Sporazumi su bili kulminacija 14 rundi tajnih pregovora u Oslu, koje je inicirao i organizovao, između ostalih, Egeland, u to vrijeme državni sekretar u ministarstvu vanjskih poslova.

Bili su jaki lideri

Za 66-godišnjeg bivšeg diplomatu koji sada vodi humanitarnu organizaciju, Norveško vijeće za izbjeglice, jedini održivi izlaz iz sukoba je međunarodno posredovanje.

- Nije moguće da Izrael i Hamas pregovaraju o budućnosti tih teritorija (sami). Neće biti povjerenja. Izrael je vodio rat da uništi Hamas. Hamas je tu da eliminiše Izrael - rekao je on.

- Rukovodstva na obje strane uopće nisu na nivou na kome su bila ona u vrijeme sporazuma iz Osla - dodao je.

- To su bili vizionarski lideri, bili su jaki lideri, oni su zaista bili čelnici. Sada imamo populiste na obje strane, uistinu - kaže on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.