AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken razgovarao s Abasom: SAD posvećen unapređenju konkretnih koraka za palestinsku državu

Blinken i Abas razgovarali su o značaju isporuke humanitarne pomoći Pojasu Gaze

Blinken i Asad: Bilateralni razgovori. Anadolija

Anadolija

30.11.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) razgovarao je u četvrtak sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom (Mahmoud Abbas) u Ramallahu.

Blinken i Abas razgovarali su o značaju isporuke humanitarne pomoći Pojasu Gaze, objavio je glasnogovornik američkog State Departmenta Metju Miler (Matthew Miller).

- Sekretar Blinken razgovarao je o tekućim naporima da se ubrza isporuka humanitarne pomoći Gazi, uključujući i maksimiziranje humanitarnih pauza - rekao je Miler.

Dodao je da je američki diplomata "osudio ekstremističko nasilje nad palestinskim civilima na Zapadnoj obali i rekao da će nastaviti da insistira na punoj odgovornosti za takve postupke".

SAD za palestinsku državu

Miler je kazao da su Blinken i Abas također razgovarali o "hitnoj potrebi za mjerama s ciljem poboljšanja sigurnosti i sloboda Palestinaca na Zapadnoj obali".

Kako je rekao, Blinken je tokom sastanka "ponovio da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene unapređenju konkretnih koraka za palestinsku državu".

Američki državni sekretar u četvrtak se sastao i s ratnom vladom Tel Aviva kojom je predsjedavao premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) kako bi razgovarali o izraelskom ratu u Pojasu Gaze.

Sastanku u zapadnom Jerusalemu prethodili su bilateralni razgovori Netanjahua i Blinkena, saopćeno je iz ureda izraelskog premijera.

Četvrta posjeta

Blinken je doputovao u Izrael kasno u srijedu kako bi razgovarao o mogućnosti produženja humanitarne pauze, koja je ove sedmice prvo produžena za dva dana, a zatim još jedan dan.

Ovo je Blinkenova četvrta posjeta Izraelu od izbijanja borbi 7. oktobra.

Četverodnevna humanitarna pauza u kojoj je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a privremeno je zaustavila izraelske napade na Pojas Gaze i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je u ponedjeljak navečer objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, a sada je dodatno produžena za još 24 sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.