ODMAH STUPILO NA SNAGU

Računica se promijenila: Putin naredio da se poveća broj vojnika

Invazija Moskve na Ukrajinu se nastavlja

Putin: Drugo proširenje vojske od 2018.. Anadolija

Z. K.

2.12.2023

Vladimir Putin ruski predsjednik naredio je vojsci da poveća broj vojnika za gotovo 170.000 dok se invazija Moskve na Ukrajinu nastavlja. Kremlj je u petak objavio Putinov dekret koji je odmah stupio na snagu. 

Više dobrovoljaca

Time ukupan broj ruskog vojnog osoblja iznosi oko 2,2 miliona, uključujući 1,32 miliona vojnika.

To je drugo takvo proširenje vojske od 2018. godine. Prethodno pojačanje za 137.000 vojnika, koje je naredio Putin u avgustu 2022., stavilo je brojnost vojske na oko dva miliona pripadnika i oko 1,15 miliona vojnika.

Ministarstvo odbrane saopćilo je kako naredba ne podrazumijeva nikakvo značajno proširenje regrutovanja, rekavši da će se povećanje dogoditi postepeno regrutovanjem više dobrovoljaca. Ministarstvo je kao razloge povećanja navelo ono što je nazvalo "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini i širenje NATO-a.

Brza pobjeda

Pojačavanje ruskih trupa bio je prikladan odgovor na agresivne aktivnosti NATO bloka, poručili su iz ministarstva. Kremlj je ranije smatrao da je veličina njegove vojske dovoljna, ali računica se promijenila nakon što su nade u brzu pobjedu nad susjedom razbijene žestokim ukrajinskim otporom.

Ruske su vlasti poduzele različite napore kako bi ojačale vojsku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.