BLISKI ISTOK U PLAMENU

Sukobi na Zapadnoj obali: Dvojica Palestinaca ubijena u sukobima s izraelskom vojskom

Izraelski napad na kuće u Gazi rezultirao desetinama mrtvih, dok Bajden optužuje Hamas za seksualno nasilje

Najmanje 34 tijela, uključujući šestero djece, prebrojana su u bolnici. AP

N. Č.

6.12.2023

U sukobima između izraelske vojske i Palestinaca, dvojica tinejdžera ubijena su u gradu Tubasu na Zapadnoj obali, prema izvješćima palestinske novinske agencije Wafa, dok izraelske novine Haaretz bilježe dvije poginule osobe i četiri povrijeđene u sukobima na istom području, prema informacijama Crvenog polumjeseca. Neposredno prethodno, izraelski napad na kuće u Gazi rezultirao je desecima mrtvih, kako tvrdi voditelj bolnice Shuhada Al-Aqsa u Deir al-Balahu, dr. Ejad Al-Jabri (Eyad).

Prema riječima Associated Pressovog izvjestitelja, koji je bio na licu mjesta, snimke prikazuju dramatične scene s ljudima koji pokušavaju spašavati preživjele iz ruševina. Najmanje 34 tijela, uključujući šestero djece, prebrojana su u bolnici, iako nezVIAN potvrda ove brojke trenutno nije moguća.

U južnom dijelu Gaze, svjedoci tvrde da su Izraelci pogodili školu u Kan Junisu, gdje su se sklonile stotine raseljenih osoba. Pogođeni su ranjeni muškarci i djeca, a svjedok Hamza al Burš (al-Bursh) izjavljuje da je napad "nevjerojatno neselektivan."

U središtu međunarodne pažnje je i izjava predsjednika SAD-a Džoa Bajdena (Joea Bidena), koji optužuje Hamas za seksualno nasilje. Bajden se poziva na svjedočanstva preživjelih, opisujući izvještaje o "nezamislivoj okrutnosti" i apelira na međunarodne organizacije i nevladine organizacije da osude ove zločine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.