OBJAVLJENI DETALJI

Svjedoci tvrde da su tenkovi IDF-a ubili i nekoliko vlastitih građana 7. oktobra

U tom trenutku sam mužu još jednom rekla da ga jako volim, bilo joj je jasno da je vani tenk, rekla je

Izraelski vojnici ispred jednog od kibuca. AP Photo/Maya Alleruzzo

S. S.

11.12.2023

Izraelski svjedok je komentarisao napad Hamasa na Izrael 7. oktobra te je poručio da su izraelski tenkovi gađali i svoje građane i članove Hamasa.

Ističe da je to dovelo do smrti 14 Izraelaca.

Ranije su izraelski mediji pisali da je 12-godišnja djevojčica ubijena u napadu Hamasa na jedan Kibuc na jugu Izraela.

Izvještaji su navodili da su njen djed, brat i tetka odvedeni na drugo mjesto gdje su ubijeni s drugih 10 talaca, a da je Hamas nakon toga zapalio zgradu.

Tenkovska paljba

Ipak, Jasmin Porat, koja se nalazila u kući, izjavila je da je smrt uzrokovana izraelskom tenkovskom paljbom.

Vlasnica te kuće Hadas Dagan kazala je za Channel 12 u Izraelu da je izraelska vojska napala kuću u kojoj su držani izraelski civili tenkovskom vatrom i teškim oružjem.

Ona je navela da se u toj kući nalazio i  njen suprug kada su došli izraelski vojnici te dodala da je njihova uloga bila da budu živi štit između izraelskih snaga i Hamasa.

Poručila je da nikada neće zaboraviti vrisak djece te da je bila u suzama.

Navodi da kada su izraelski vojnici napali kuću, ona i suprug su prvo šutjeli, a onda shvatili da su im susjedi poginuli.

Nakon toga je opisala trenutak smrti njenog muža:

- Odjednom užasan bum... Nisam mogla pomaknuti noge. Nisam više grlila Adija. U tom trenutku sam mu još jednom rekla da ga jako volim. Bilo joj je jasno da je vani tenk. A onda se čuo "drugi bum". Osjetila sam da sam ranjena. Pogledala sam i osjetila da toliko krvi teče po meni, okrenula sam glavu da vidim što mi se tačno dogodilo, a onda sam vidjela rupu u Adijevoj glavnoj arteriji. I pritisnula sam palcem arteriju da blokiram protok krvi, šta sam drugo mogla? Tada sam shvatila da se ne miče i da nema potrebe da palcem pritiskam njegovu arteriju jer sam već bila u lokvi krvi - rekla je.

Opkoljeni Izraelcima

Jasmin Porat je kazala da je kuća bila opkoljena izraelskim snagama te da je došlo do žestokih sukoba, ali i da se jedan pripadnik Hamasa odlučio predati i izašao s njom.

Navela je da su oni bili ispitivani tri sata, da im je rekla o broju civila i detaljima kojih se sjeća.

Ističe da je oko 19:30 pred kuću stigao tenk i da su ispaljena dva projektila te da je i njen zaključak bio isti kao kod Hadas Dagan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.