PALESTINSKI PREDSJEDNIK

Abas istakao uslove pod kojim će palestinske vlasti preuzeti kontrolu u Gazi

Kazao je da će, kada se Izrael povuče iz Gaze, palestinske vlasti biti spremne preuzeti odgovornosti i kontrolu

Mahmud Abas. Platforma X

N. H.

27.12.2023

Predsjednik Palestine Mahmud Abas (Mahmoud Abass) iznio je uslove koji su neophodni kako bi palestinske vlasti preuzele kontrolu u Gazi. 

Abas je u intervjuu za egipatski kanal "On" naglasio potrebu za potpunim prekidom napada, dostavom humanitarne pomoći i sprečavanjem raseljavanja Palestinaca. 

Palestinski predsjednik je kazao da će, kada se Izrael povuče iz Gaze, palestinske vlasti biti spremne preuzeti odgovornosti i  kontrolu nad Gazom, Zapadnom obalom i Jeruzalemom, kao jedinstvena palestinska država. 

Svijet ne prihvata odvajanje teritorija 

Također, izrazio je spremnost za međunarodnu konferenciju u svakom trenutku.

- Izrael želi ostati ovdje i odvojiti dijelove palestinskih teritorija. Međutim, svijet to ne prihvata. Teoretski, SAD su također protiv toga - kazao je Abas.

Abas je spomenuo da se vode razgovori koji bi imali cilj prekid vatre. Najavio je i sastanak u kojem će učestvovati UAE, Katar i druge zemlje, kako bi se raspravljalo o pitanju prekida vatre i poslijeratnom planu puta. 

"Situacija gora od Nakbe"

- Izrael, Netanjahu i trenutna vlada planiraju se riješiti Palestinaca i palestinske administracije - kazao je. 

Spomenuo je podršku Sjedinjenih Američkih Država Izraelu. 

-  Amerikanci kažu da ih Izrael ne sluša. Mi im ne vjerujemo. Ono što se događa u Gazi nije se dogodilo nigdje drugdje u svijetu. Situacija je gora od Nakbe iz 1948. Potrebne su milijarde dolara za početak novog života u Gazi - rekao je Abas.

Uprkos izazovima, Abas je izrazio nadu u bolju budućnost za Gazu, ističući da svijet treba priznati pravo palestinskog naroda na slobodu i nezavisnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.