MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Fidan: Opasno koketiranje Izraela s ratom protiv Libana rizik za širenje

Ako se želi riješiti pitanje (Palestine), potrebno je fokusirati se na mir i rješenje o dvije države

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan. Anadolija

Anadolija

3.1.2024

Opasno koketiranje Izraela oko započinjanja rata s Libanom rizikuje širenje sukoba iz Gaze na širu regiju, upozorio je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, javlja Anadolija.

"Mislim da se Izraelci jedva suzdržavaju da ne uđu u rat sa Libanom. Ovaj put je ćorsokak. Ako se tako nešto dogodi, naravno da tom ratu nema kraja", rekao je Fidan nekoliko sati nakon što je Izrael ubio zamjenika šefa Hamasa Saleha al-Arourija u Libanu, sugerišući da bi bilo kakav dodatni razvoj događaja mogao dovesti do širenja rata.

Fidan je novinarima u Ministarstvu vanjskih poslova u glavnom gradu Turske Ankari rekao:

- Naprotiv, ako se želi riješiti pitanje (Palestine), potrebno je fokusirati se na mir i rješenje o dvije države.

Reakcija Hezbollaha

Govoreći o atentatu u utorak naveče, koji je izazvao široku osudu iako je Izrael negirao odgovornost, Fidan je rekao:

 - Kako će Hezbollah reagovati na ovo? Drugim riječima, hoće li reagovati potpunim ulaskom u rat ili osvetom?

U utorak naveče, izraelska bespilotna letjelica ubila je al-Arourija u libanonskoj prijestolnici Bejrutu zajedno sa dvojicom komandanata Brigada Al-Qassam.

Saleh al-Arouri je najviše rangirani vođa Hamasa kojeg je Izrael ubio od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra u kojima je ubijeno najmanje 22.313 Palestinaca, a 57.296 je povrijeđeno.

Vjeruje se da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Posjeta Entoni Blinkena

Fidan je rekao i da će američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) u subotu posjetiti Turske.

- Blinken će stići u subotu. On će doći u Tursku kao moj gost, to je trenutno planirano... ako se ništa ne promijeni", rekao je Hakan Fidan.

Odgovarajući na pitanje da li turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) planira posjetiti SAD, Fidan je rekao da takvo putovanje trenutno nije planirano.

O putovanjima bez viza za turske državljane u Evropu, Fidan je rekao: "Ovo je važno pitanje, radimo na tome. Prije svega, fokusirali smo se na ublažavanje viznih ograničenja."

Naglasio je da Turska radi na liberalizaciji viznog režima i ažuriranju Carinske unije.

Pitanje migracija

- Imamo ozbiljnu saradnju po pitanju migracija. To je važno, i za nas i za njih. Poželjan je konstruktivan proces. Takođe pridajemo značaj pozitivnoj atmosferi sa Grčkom u okviru smanjenja tenzija u Egejskom moru - rekao je Fidan.

Odgovarajući na pitanje o obavještajnoj i sigurnosnoj službi Turske, kao i o tekućim antiterorističkim operacijama, Fidan je rekao da su vrlo ozbiljne reforme napravljene u Nacionalnoj obavještajnoj organizaciji i da su potrebna ozbiljna ulaganja u tehnologiju.

- Moraju se razviti nevjerovatno nove metode. Turska je postigla značajan napredak u ovoj oblasti -  rekao je on, dodajući da je obavještajna služba snažno pogodila terorističke mreže i uhapsila mnoge špijune stranih agencija.

Što se tiče prisustva terorističke grupe PKK u Iraku, Fidan je rekao:

- PKK ne kontroliše čak ni kvadratni metar zemlje u Turskoj. Ali oni su stigli do tačke u kojoj kontrolišu velike površine u Iraku.

Naglasio je da ako regionalni akteri žele, Turska će im pomoći da riješe problem terora.

- Jedini razlog našeg prisustva je da se borimo protiv PKK. Ako prihvatite borbu protiv nje, nećemo imati potrebe da budemo zabrinuti", dodao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.