TAJNI RAZGOVORI

UN: Prisilno raseljavanje stanovnika Gaze je čin genocida

Sve države koje pristanu na takav transfer bit će krive za pomaganje i podržavanje genocida, upozorio je Balakrišan Rajagopal

UN. AP

Anadolija

3.1.2024

Prisilno raseljavanje stanovnika Gazi je čin genocida, rekao je u srijedu specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija (UN) Balakrišan Rajagopal (Balakrishnan) upozoravajući druge države da ne budu dio toga, javlja Anadolija.

- Prisilno raseljavanje stanovnika Gaze je čin genocida, posebno s obzirom na veliki broj djece - naveo je Balakrišan Rajagopal, specijalni izvjestilac za pravo na adekvatan smještaj na društvenoj mreži X.

- Zvaničnici Konga ili drugih država bit će krivi za pomaganje i podržavanje genocida ako pristanu na bilo kakav transfer stanovništva - upozorio je Balakrišan.

On je to naveo na osnovu medijskih izvještaja u kojima se navodi da su izraelski zvaničnici vodili tajne razgovore s afričkom državom Kongo i nekoliko drugih o potencijalnom prihvatanju stanovništva iz Gaze.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra u kojima je ubijeno najmanje 22.313 Palestinaca, a 57.296 je povrijeđeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.