NEVJEROVATNO

Protiv naučnika nije podignuta optužnica: Koja je uloga Hokinga u Epstajnovim orgijama

Stiven Hoking preminuo je 2018. u 76. godini

Stiven Hoking. Photo by Joel Ryan/Invision/AP, File

Dž. Redžepagić

5.1.2024

Otkrivanje Epstajnovih (Epsteinovih) dosijea šokiralo je mnoge širom svijeta. Dok su neka imena bila u krugu sedmicama, pojavljivanje drugih je bilo iznenađujuće. Među njima je i Stiven Hoking (Stephen Hawking), poznati teorijski fizičar i jedan od najvećih umova, čije ime se pojavljuje dva puta.

Ponudio nagradu

Čim je njujorški sudija otpečatio dokumente, na društvenim mrežama je počela debata o gospodinu Hokingu. Kako piše Miami Herald, objavljivanje dokumenata dolazi nakon višegodišnje pravne borbe. Epstajn je umro u zatvoru 2019. godine, počinivši samoubistvo, a Maksvel (Maxwell) je 2022. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog trgovine maloljetnicima.

Kad je riječ o gospodinu Hokingu, njegovo ime je spomenuto u mejlu koji je Epstein poslao svojoj saradnici Gilejn Maksvel (Ghislaine Maxwell) u januaru 2015. godine. Magazin "People" je u izvještaju naveo da je Epstajn, osuđeni seksualni prestupnik, govorio o ponudi nagrade, kako bi opovrgao navodne optužbe Virdžinije Džufri (Virginije Giuffrea) da je Hoking učestvovao u maloljetnoj orgiji.

Naime, Epstajn je poslao e-mail svojoj saradnici u kojem je napisao: „Možete izdati nagradu porodici ili prijateljima Virdžinije koji se jave i pomognu dokazati da su njene optužbe lažne“.

Vožnja podmornicom

Svjedoci kažu da je gospodin Hoking posjetio Epstajnovo privatno karipsko ostrvo u sklopu naučnog putovanja, u martu 2006. godine, mjesecima prije nego što je osramoćeni finansijer prvi put optužen za seksualne delikte.

"Independent" je u izvještaju naveo da je gospodin Hoking čak dobio vožnju prilagođenom podmornicom. On i drugi naučnici prisustvovali su konferenciji, koju je finansirao Epstajn, o gravitaciji na ostrvu.

Gospodin Hoking nije optužen za seksualno zlostavljanje koje je uključivalo Epstajna, a nezapečaćeni dokumenti, iz građanske tužbe Virdžinije Džufri podnesene protiv Maksvela 2016., ne uključuju takve navode. Slavni fizičar je umro 2018. u 76. godini nakon doživotne borbe s ALS-om.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.