VANREDNO STANJE

Kako je Ekvador potonuo u teror i krvoproliće

Kriminalci su pokrenuli val napada unutar i izvan zatvora koji su rezultirali ubistvima policajaca i zatvorskih čuvara

Eskalirala situacija u Ekvadoru. AP

H. J. I.

10.1.2024

Mali broj stanovnika Ekvadora znao je koliko se brzo može strmoglaviti sigurnosna situacija u njihovoj zemlji. Ubistva i nasilje povezano s krijumčarenjem droge eksplodirali su, čime je zemlja postala jedna od najopasnijih u Latinskoj Americi.

Samo prije nekoliko godina Ekvador je bio kutak relativnog mira, smješten između dva najveća proizvođača kokaina na svijetu, Kolumbije i Perua, koji su nedavno proživjeli vlastite nasilne unutrašnje sukobe između sigurnosnih snaga i nominalno lijevih pobunjenika povezanih s unosnom trgovinom drogom.

Suočen s porastom nasilja, mladi predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio je vanredno stanje zbog unutrašnjeg oružanog sukoba, pri čemu je označio 20 bandi krijumčara droge terorističkim organizacijama i ovlastio vojsku da "neutralizira kriminalne frakcije unutar okvira međunarodnog humanitarnog prava".

Kriminalci poslali "poruku" predsjedniku

Ova objava dolazi dok je Ekvador uronjen u haos i krvoproliće nakon što je najpoznatiji vođa bande i narkobos Adolfo Macias, poznat kao Fito, u nedjelju pobjegao iz zatvora. Zbog Noboine objave vanrednog stanja, kriminalci su pokrenuli val napada unutar i izvan zatvora koji su rezultirali ubistvima policajaca i zatvorskih čuvara te upadom na televizijsku stanicu tokom prenosa uživo.

Naime, napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je Noboa proglasio vanredno stanje nakon bijega Fitoa. Dok su hiljade vojnika i policajaca tražile vođu najopasnije bande u zemlji, izbio je haos unutar i izvan kaznionice u očitoj demonstraciji sile organiziranih kriminalnih grupa protiv novog predsjednika zemlje.

Gotovo 40 drugih zatvorenika, uključujući još jednog osuđenog narkobosa, pobjeglo je iz drugog zatvora u gradu Riobambi u ranim jutarnjim satima u utorak.

"Nikada prije nismo ovakvo nešto doživjeli"

Ekvadorci su prestravljeni. Nekada je ova zemlja bila poznata po svojim vulkanima, bogatoj bioraznolikosti, pa čak i kao mirno utočište za starije američke građane koji su u penziji htjeli uživati u umjerenoj klimi i nižim troškovima života, piše The Guardian.

- Nikada prije nismo ovakvo nešto doživjeli. Uvijek smo se opisivali kao otok mira. No, ovakvo nešto je bilo očekivano - rekao je Fernando Karion (Carrion), stručnjak za sigurnost s Instituta za društvene nauke Latinske Amerike u Kvitu.

- Stopa nasilnih smrti je 2017. godine u Ekvadoru bila pet na 100.000 stanovnika. Sada je 46 - što čini 2023. najnasilnijom godinom u historiji zemlje - kaže on. Prema policijskim izvještajima, u 2023. su zabilježene najmanje 7.592 nasilne smrti, u usporedbi s 4.426 godinu ranije.

Najnovija eksplozija nasilja povezana je s bijegom iz zatvora ne samo Maciasa već i drugog vođe bande, Fabricija Colona, koji je pobjegao tijekom nemira u ponedjeljak navečer. Tužilaštvo povezuje Colonu, vođu bande Los Lobos, s prošlogodišnjim atentatom na predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencia i prijetnjama smrću glavnoj tužiteljici Diani Salazar.

Stanovnici bježe

Nikada prije pipci organiziranog kriminala nisu sezali tako daleko u koridore moći, kaže Karion, a sada se nekoliko bandi pobunilo protiv strogog pristupa novog predsjednika, koji je zajamčio militarizaciju zatvora, produženje kazni i izolaciju moćnih šefova bandi; poput onih koji su upravo pobjegli.

Prošle je sedmice Noboa obećao slijediti primjer predsjednika Salvadora Nayiba Bukelea i izgraditi dva zatvora s maksimalnom sigurnošću.

Zarobljeni između ekonomskih poteškoća, iznuđivanja i vrlo realnog rizika da završe kao žrtve nasilnog zločina, mnogi Ekvadorci odlučili su pobjeći. Deseci hiljada riskirali su sve, krenuvši na sjever preko opasnog Darijenskog rascjepa između Kolumbije i Paname.

Velik dio rastućeg nasilja u Ekvadoru potaknut je takmičenjem između sve brojnijih lokalnih kriminalnih grupa i suparničkih meksičkih narkokartela. No sada se njihova "krvoločna taktika" okrenula protiv zajedničkog neprijatelja – države Ekvador. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.