RUSKI IZBORI SU PREDSTAVA

Novinari pitali Putinove protukandidate misle li pobijediti: Odgovori su urnebesni

Mnogi tvrde da aktuelni ruski predsjednik nema prave protivnike, te da je riječ o igri zavaravanja

Putin: Nema stvarne protivnike. Russian Presidential Press Service via AP

N. H.

10.1.2024

Ruski propagandisti i vladini dužnosnici su godinama davali sve od sebe da prikažu izbore u SAD-u kao nedemokratske i nepouzdane, otvoreno se radujući kada bi se bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) koristio njihovim tezama tvrdeći da su izbori mogu lako lažirati ili ukrasti. 

"Predsjednički izbori kao predstava"

Rijetko su propuštali prilike kritikovati zapadne demokratije, što bi im na kraju donijelo "svojevrsni legitimitet za izbore u Rusiji", koji su predstava, a ne demokratski proces. Naravno, sve zbog nepopustljive kontrole koju nad glavnim polugama moći ima Vladimir Putin, aktuelni predsjednik Rusije. 

Predstava zvana "ruski predsjednički izbori" toliko je irelevantna da je čečenski lider Ramzan Kadirov predložio da se oni otkažu dok traje invazija na Ukrajinu ili održavanje izbora s Putinom kao jedinim kandidatom.

Mnogi propagandisti poput Vladimira Solovjova, filmskih reditelja Karena Šahnazarova su više puta isticali da je Putin jedini kandidat i da se ne suočava s pravom opozicijom. 

"Rivali - mrtvi, u egzilu ili u zatvoru"

To u biti i nije pogrešno - svaka prava opoziciona figura je ili mrtva, u egzilu ili u zatvoru nakon neuspješnih pokušaja trovanja poput Alekseja Navaljnog. 

Oni kojima je dopušteno sudjelovati u ovoj "predstavi" itekako su svjesni simboličke pozicije i načina na koji moraju djelovati. 

Od njih se očekuje da se pretvaraju da su kandidati, ali da u pretvaranju vješto izbjegnu bilo kakvo suprotstavljanje Putinu. 

Do sada je samo trojici kandidata odobreno sudjelovanje na izobrima koji će se održati od 15. do 17. marta. 

Samo tri potvrđena kandidata

Kandidatu Liberalno-demokratske stranke Leonidu Slutskom, koji trenutačno obnaša dužnost čelnika Odbora za vanjske poslove državne Dume, komunistu Nikolaju Kharitonovu te kandidat Nove narodne stranke Vladislav Davankov, javlja Daily Beast.

Tokom nedavne konferencije za novinare, jedan novinar upitao je Davankova: "Planirate li pobijediti?". Davankov je skrenuo pogled i nasmijao se, pa odgovorio: "Ovisi o tome šta smatrate pobjedom."

Novinar je potom pitao isto pitanje postavio parlamentarnom zastupniku Nikolaju Kharitonovu: "Mislite li da možete pobijediti?". Negov odgovor je glasio: "Ne mogu govoriti na ovaj način, pobijediti ili ne pobijediti."

"Naravno da je mislim pobijediti? Izgledam li kao idiot?"

Niz je drugih potencijalnih kandidata, ali nitko od njih ne gaji bilo kakve iluzije o svojim šansama na ruskim predsjedničkim "izborima". 

Andrej Bogdanov, predsjednik Ruske stranke slobode i pravde, bio je prilično otvoren kada su ga upitali planira li pobijediti: “Naravno da ne! Izgledam li kao idiot?"

Zastupnik u ruskom parlamentu Sergej Baburin rekao je da "planira učiniti sve da konsolidira rusko društvo".

Na pitanje planira li pobijediti na predsjedničkim izborima, Baburin je odgovorio: "Uvijek se treba usuditi sanjati". Novinar je insistirao: "Ali planirate li pobijediti?" Baburin je na trenutak oklijevao, a onda je odgovorio: "Znate, samo Bog može planirati."

Igor Girkin, poznat i pod pseudonimom Igor Strelkov, koji u pritvoru čeka suđenje za poticanje ekstremizma, želio se kandidirati za predsjednika iako je priznao da će predstojeći izbori biti samo lakrdija i da je njihov “pobjednik” unaprijed određen.

Nominacija Ekaterine Duncove odbijena je nakon što joj je "utvrđeno" više od 100 pogrešaka u njezinoj dokumentaciji, uključujući i navodne pravopisne pogreške. Vrhovni sud Rusije odbio je žalbu Duncove na odluku.

"Nadam se da ću ostati živ"

Duncova poziva na mir u Ukrajini i poziva svoje pristaše da pomognu bivšem parlamentarnom zastupniku Borisu Nadeždinu, koji je glasno pozvao Kremlj da prekine neprijateljstva i pregovara s Ukrajinom.

Kada ga je novinar upitao planira li pobijediti, Nadeždin je odgovorio jezivim realizmom i iskrenošću. Rekao je: "Znate, samo se nadam da ću na kraju ove predizborne kampanje ostati živ, na slobodi i da me neću proglasiti stranim agentom."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.