JEMEN

Nakon što su SAD i Velika Britanija započele napade na Hute: Stigle prve reakcije Irana i Hezbolaha, Rusija traži hitan sastanak

Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost i "izbjegavanje eskalacije"

Napadi su počeli tokom noći. Platforma X

H. J. I.

12.1.2024

SAD i Velika Britanija započele su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu.

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv grupe koju podupire Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu. Pritom, napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Evrope i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog saobraćaja.

Napadi usmjereni na vojnu bazu

Vjeruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv Huta u Jemenu od 2016. godine, napominje Reuters. Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da se uskoro očekuje službeno saopćenje u kojem će biti navedeni detalji o udarima.

No, otkrili su da su napadi izvedeni sa avionima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska pružile podršku operaciji, a da je ciljano više od desetak lokacija. Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Svjedoci su za Reuters otkrili da su napadi bili usmjereni na vojnu bazu u blizini aerodroma glavnog grada, vojnu lokaciju u blizini aerodroma grada Taiz, pomorsku bazu u Al-Hudaidi i vojne lokacije u pokrajini Hadža. Ranije u četvrtak, vođa Huta je izjavio da svaki američki napad na tu grupu neće proći bez odgovora.

Huti, koji su zauzeli veći dio Jemena u građanskom ratu, obećali su da će napadati brodove povezane s Izraelom ili koji idu prema izraelskim lukama. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze s Izraelom. Američka vojska saopćila je u četvrtak da su Huti ispalili protubrodsku balističku raketu na međunarodne brodske putove u Adenskom zaljevu, što je 27. napad te grupe od 19. novembra.

Stigle reakcije Rusije, Irana, Hezbolaha...

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se raspravljalo o udarima.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani izdao je saopćenje u kojem se navodi da zemlja oštro osuđuje američko-britanski napad na jemenske Hutije, prenosi Nournews. 

- Snažno osuđujemo vojne napade koje su jutros izvele Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo na nekoliko gradova u Jemenu... Smatramo da je to jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, te kršenje međunarodnih zakona, propisa i prava.

Militantna grupa Hezbolah u Libanu također je osudila akciju. Grupa, koja je jedna od nekoliko u regiji koja se slaže s Iranom, rekla je: 

- Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD puni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regiji.

Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost i "izbjegavanje eskalacije", a ministarstvo vanjskih poslova reklo je da pozorno prati situaciju s "velikom zabrinutošću". Posljednjih je mjeseci bila uključena u mirovne pregovore s Hutijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.