PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan: SAD i Velika Britanija koriste nesrazmjernu silu u Jemenu

On je rekao da informacije iz različitih izvora otkrivaju da se jemenski pokret Huti vrlo uspješno branio

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

12.1.2024

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija koristile nesrazmjernu silu u napadima na Jemen, javlja Anadolu.

Obraćajući se novinarima nakon džuma-namaza u Istanbulu, Erdoan je komentirao zračne napade koje su SAD i Velika Britanija sinoć izvele na više gradova u Jemenu.

Upotreba nesrazmjerne sile

- Sve ove akcije uključuju upotrebu nesrazmjerne sile. Izrael također koristi nesrazmjernu silu u Palestini - kazao je Erdoan.

On je rekao da informacije iz različitih izvora otkrivaju da se jemenski pokret Huti vrlo uspješno branio i odgovorio i protiv SAD i Velike Britanije.

O tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde (IC) u Hagu, turski predsjednik Erdoan je rekao da izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) nema gdje da se sakrije i da nema odbrane za njegove postupke.

"Izrael će biti osuđen"

- Viđao sam izraelskog predsjednika Herzoga u mnogo prijateljskijoj atmosferi, ali u posljednje vrijeme oponaša Netanyahua i počeo je da daje drugačije izjave - kazao je Erdoan.

Erdoan je kazao da je Izrael počeo iznositi odbranu na Međunarodnom sudu pravde, ali da su dostavljeni dokumenti tužbe korisni najvišem sudu Ujedinjenih nacija u Hagu.

- Izrael će biti osuđen na osnovu dokumentacije koju smo dostavili sudu, uključujući uglavnom i vizuelne dokumente - rekao je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.