ROBERT FICO

Slovački premijer: Ako Ukrajina uđe u NATO, to je osnova za treći svjetski rat

Reći ću mu da ćemo blokirati i staviti veto na ukrajinski prijem u NATO, jer to ne bi bilo ništa drugo nego osnova za treći svjetski rat, rekao je on

Fico: Sastat će se sa Šmihalom u pograničnom gradu Užgorodu. AP

E. Ć.

20.1.2024

Slovačka odbacuje prijem Ukrajine u NATO savez i spremna je staviti veto na tu odluku ako bude potrebno, rekao je danas slovački premijer Robert Fico na javnom radiju RTVS. 

Fico je rekao da će otputovati u Ukrajinu kako bi se sastao sa svojim kolegom Denisom Šmihalom u pograničnom gradu Užgorodu.

Druga osnova

- I dok je jedan od razloga posjeta predstavljanje daljnjeg paketa pomoći Ukrajini, također želi dati do znanja da se slovačka pozicija razlikuje od ukrajinskih želja.

Reći ću mu da ćemo blokirati i staviti veto na ukrajinski prijem u NATO, jer to ne bi bilo ništa drugo nego osnova za treći svjetski rat - rekao je Fico.

Slovačka, koja je postala NATO članica 2004. godine, bila je jedna od najgorljivijih zagovornica ukrajinske obrane protiv ruske invazije pokrenute u februaru 2022. godine.

Međutim, kad je ljevičarska nacionalistička vlada na čelu s Ficom došla na vlast u oktobru prošle godine, odlučila je da više neće isporučivati oružje Kijevu, iako Bratislava nastavlja slati sisteme za razminiravanje i dizel generatore u slučaju ruskog napada na elektrane.

Ispunjava uvjete

Fico je u subotu rekao da je Slovačka za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju, pod uvjetom da ispunjava iste uvjete kao i druge kandidatkinje.

Premijer, kojeg njegovi oponenti kritiziraju kao "proruskog", još jednom je naglasio da Slovačka više neće slati oružje iz svojih vojnih zaliha susjednoj zemlji, no da će i dalje dopuštati da slovačke obrambene kompanije prodaju oružje. 

-Neće biti zajedničke konferencije za medije nakon sastanka sa Šmihalom jer ju je ukrajinska strana odbila - dodao je Fico.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.