NEPRIHVATLJIVO

Njemačka osuđuje izraelske planove za raseljavanje Palestinaca i izgradnju jevrejskih naselja u Gazi

Ovakva razmišljanja o protjerivanju palestinskog stanovništva iz Gaze i obnovi tamošnjih izraelskih naselja su potpuno neprihvatljiva, rekao je Fišer

Portparol njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Anadolija

Anadolija

29.1.2024

Njemačka je u ponedjeljak osudila sastanak izraelskih ministara i ekstremno desničarskih grupa za promovisanje palestinske emigracije i obnovu jevrejskih naselja u Pojasu Gaze.

Portparol njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Sebastian Fišer (Fischer) rekao je da su neprihvatljivi učešće nekoliko ministara izraelske vlade na konferenciji i govori koji su tamo održani.

- Najoštrije osuđujemo učešće dijelova izraelske vlade na ovoj konferenciji o preseljenju i jasno odbacujemo izjave date tamo - rekao je Fišer, misleći na skup održan u nedjelju Jeruzalemu, te dodao:

- Ovakva razmišljanja o protjerivanju palestinskog stanovništva iz Gaze i obnovi tamošnjih izraelskih naselja su potpuno neprihvatljiva, doprinose pogoršanju situacije u trenutnom sukobu i jasno krše međunarodno pravo.

Desetak izraelskih ministara prisustvovalo je konferenciji krajnje desnice u nedjelju, na kojoj su učesnici pozvali na mjere za podsticanje emigracije Palestinaca iz Gaze, te obnovu i stvaranje novih jevrejskih naselja u palestinskoj enklavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.