ČLANAK ZA CNN

Vrhovni komandant ukrajinske vojske predstavio tri ključna cilja za 2024.

Ukrajina već ima mogućnosti uništiti Ruse i osigurati postojanje državnosti, smatra Zalužni

Valerij Zalužni. Platforma X

N. H.

2.2.2024

Vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni je u članku za CNN iznio tri glavna cilja na koje treba usmjeriti napore u borbi protiv ruske agresije.

- Zaključno, u 2024. moramo usredotočiti svoje glavne napore na tri područja. Stvaranje sustava za opskrbu naših oružanih snaga visokotehnološkim sredstvima. Predstavljamo novu filozofiju obuke i ratovanja koja uzima u obzir ograničenja u imovini i načinu na koji se ona mogu rasporediti. I što prije ovladati novim borbenim sposobnostima - kazao je Zalužni.

Ukrajina već ima mogućnosti uništiti Ruse i osigurati postojanje državnosti, smatra vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga.

- Naš cilj mora biti iskoristiti trenutak, maksimalno povećati našu akumulaciju najnovijih borbenih sposobnosti, što će nam omogućiti da angažiramo manje resursa za nanošenje maksimalne štete neprijatelju, da prekinemo agresiju i zaštitimo Ukrajinu od nje u budućnosti - naglasio je Zalužni.

Prema informacijama zapadnih medija, predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski blizu je odluke da smijeni Valerija Zalužnog sa mjesta vrhovnog komandanta vojske Ukrajine.

Kao najizgledniji kandidati za njegovog nasljednika ističu se Kirilo Budanov šef obavještajaca ili komandant kopnenih snaga Oleksandr Sirski.

Kao razlozi za eventualno smjenu navode se neslaganje Zelenskog i Zalužnog po pitanju mobilizacije, ali neki mediji ističu i veliku popularnost koju Zalužni uživa i koju bi mogao iskoristiti za ulazak u politiku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.