MEĐUNARODNI SUD PRAVDE

Japan: Presuda ICJ-a protiv Izraela pravno obavezujuća

One su pravno obavezujuće za države i treba ih provoditi s dobrom namjerom - rekla je Kamikawa

Japanska ministrica vanjskih poslova. Anadolija

Anadolija

2.2.2024

Japanska vlada objavila je da su odluke o privremenim mjerama koje je izdao Međunarodni sud pravde (ICJ) protiv Izraela pravno obavezujuće, javlja Anadolija.

Japanska ministrica vanjskih poslova

Japanska ministrica vanjskih poslova Kamikawa Yoko rekla je na konferenciji za novinare u glavnom gradu Tokiju da treba provoditi odluke o privremenim mjerama koje je ICJ donio protiv Izraela.

- One su pravno obavezujuće za države i treba ih provoditi s dobrom namjerom - rekla je Kamikawa.

Napomenula je da se međunarodno humanitarno pravo treba poštovati u skladu s odlukom ICJ-a.

Kamikawa je pozvala da se osigura dostavljanje humanitarne pomoći regionu kao i oslobađanje zarobljenika.

Japanska ministrica je istakla da se napetost u Gazi mora brzo smanjiti i da će Japan nastaviti sa diplomatskim naporima kako bi se spriječilo širenje krize na cijeli region.

Međunarodni sud pravde

Međunarodni sud pravde, u privremenoj presudi u slučaju genocida koji je pokrenula Južna Afrika, naredio je Izraelu da spriječi djela genocida u Pojasu Gaze i omogući pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći kako bi se riješili nepovoljni uslovi života s kojima se suočavaju Palestinci.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023. godine, navodeći da je prekršio obaveze prema Konvenciji o genocidu te zatražila privremene mjere kako bi se "spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu".

Međunarodni sud pravde je naveo da Izrael mora dopustiti dopremanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ali i da obavezuje Izrael da poduzme mjere za zaštitu Palestinaca, ali mu nije naredio da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze.

Izrael ima rok od mjesec dana da izvijesti sud o tome šta radi kako bi ispunio naredbu ICJ-a o poduzimanju svih mjera koje su u njegovoj moći da spriječi djela genocida u Pojasu Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.