ŽIVOT U EGZILU

Umro sin posljednjeg kralja Italije: Bio optužen za ubistvo mladića

Sam se proglasio italijanskim kraljem i dugo se borio protiv odredbe italijanskog ustava koja je svim muškim članovima njegove porodice

Emanuel Savojski (sredina) sa sinom i suprugom. Instagram

D. H.

3.2.2024

Emanuel Savojski, jedini sin posljednjega Italijanskog kralja, koji je većinu života proveo u egzilu u susjednoj Švicarskoj umro je u svome domu u Ženevi u dobi od 86 godina, objavila je Savojska dinastija.

Rođen u južnome talijanskom gradu Napulju, domovinu je napustio kao devetogodišnjak jer je njegov otac Umberto II. bio primoran otići iz zemlje nakon nacionalnog referenduma održanog 1946., kojim je ukinuta monarhija i uspostavljena republika.

Sam se proglasio italijanskim kraljem i dugo se borio protiv odredbe italijanskog ustava koja je svim muškim članovima njegove porodice branila povratak u zemlju.

Prije manje od godine i pol stupio na talijansko tlo nakon što mu je ukinuta zabrana. 

Naišao na hladan prijem

Viktor Emanuel u novembru 2022. stupio je na italijansko tlo nakon što je talijanski parlament ukinuo dotadašnju zabranu. Neposredno prije Božića te godine kratko je posjetio Rim dobivši audijenciju kod Pape.

No u domovini je naišao na hladan prijem sugrađana jer je imidž Savojske kuće ukaljan zbog veza s fašističkim diktatorom Benitom Mussolinijem.

Njegov ugled dodatno je narušen jer je 1978. optužen da je u luci u Korzici slučajno ubio 19-godišnjeg Nijemca Dirka Hamera. Na kraju ga je 1991. francuski sud oslobodio optužbe za ubojstvo. Osuđen je na uvjetnu kaznu zbog ilegalnog posjedovanja oružja.

Hamerova obitelj dugo je osporavala presudu, a slučaj je ponovno dobio na pozornosti nakon nedavnog prikazivanja Netflixova dokumentarca "The King Who Never Was".


Novi problemi

Nove probleme sa zakonom imao je 2006. kada je uhapše u italijanskoj enklavi u Švicarskoj po nalogu suca u južnome italijanskom gradu Potenzi. Optužba ga je teretila za reketarenje i umiješanost u prostituciju. Nakon suđenja je oslobođen.

Viktor Emanuel se 1971. godine oženio švicarskom prvakinjom u skijanju na vodi i nasljednicom Marinom Dorijom. Dugo su živjeli u raskošnoj vili na obali Ženevskoga jezera.

Iako je život proveo u egzilu, Viktor Emanuel je 1981. postao jedan od više od 900 članova zabranjene tajne masonske lože Propaganda 2 (P2), grupe koja se našla u centru brojnih italijanskih skandala krajem 20. stoljeća.

Njegov djed, kralj Viktor Emanuel III. abdicirao je u korist sina Umberta neposredno prije referenduma 1946. u konačnome i uzaludnom pokušaju da spasi monarhiju.

Iz braka s Marinom Dorijom nesuđeni italijanski kralj ima sina Emanuela Filiberta i unuku Vittoriju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.