ZBOG PODRŠKE HAMASU

Obrisani profili iranskog ajatolaha na Facebooku i Instagramu

Meta uklanja sve račune koje američka vlada označi kao teroriste

Ali Khamenei, iranski ajatolah. AP

N. H.

9.2.2024

Kompanija "Meta" uklonila je Instagram i Facebook naloge koji glase na ime iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija. 

Ovaj potez je uslijedio zbog njegove podrške Hamasu. 

Meta, sa sjedištem u Kaliforniji, saopćila je kako je uklonila račune "zbog opetovanog kršenja pravila o opasnim organizacijama i pojedincima, te da ne dopuštaju da organizacije ili pojedinci koji reklamiraju nasilje ili su uključeni u nasilje budu prisutni na njihovim platformama".

Hvalio Hamas

To uključuje one koje je američka vlada označila kao teroriste. Odmah nakon napada, Khamenei je u govoru podržao Hamas, rekavši: "Ljubimo ruke onima koji su planirali napad na cionistički režim."

Khamenei još uvijek ima račun na X-u, nekadašnjem Twitteru. Posljednjih godina raste pritisak na internetske platforme da uklone Khameneija, posebno nakon masovnih protesta koji su uslijedili zbog smrti Mahse Amini 2022.

Iran blokira Metine mreže

Iran je počeo blokirati Instagram i Metin servis za razmjenu poruka WhatsApp nakon protesta zbog Aminijine smrti.

Iran je dao oružje i potporu Hamasu, iako se ne vjeruje da je Teheran upravljao napadom 7. listopada, piše Guardian.

Od tada su Izraelci u operacijama u Pojasu Gaze ubili više od 27.000 Palestinaca i izazvali napetosti širom Bliskog istoka. Milicije koje podržava Iran, poput libanonskog Hezbolaha i jemenskih pobunjenika Hutija, također su pokrenule napade na Izrael.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.