NIKOL PAŠINJAN

Premijer Armenije: Nemam ovlasti da uhapsim Putina

Međunarodni krivični sud je 17. marta izdao naloge za hapšenje Putina i komesara ruskog predsjednika za prava djeteta Marije Lavove-Belove

Pašinjan i Putin. Platforma X

SRNA

11.2.2024

Armenski premijer Nikol Pašinjan (Pashinyan) rekao je da nema ovlaštenja da donosi bilo kakve odluke u vezi sa hapšenjem ljudi po nalozima Međunarodnog krivičnog suda, uključujući i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

- Poslije 2018. Armenija je imala opsežne demokratske reforme i ja ne odlučujem koga da uhapsim, a koga da ne uhapsim - rekao je Pašinjan u intervjuu za britanski Telegraph.

Međunarodni krivični sud je 17. marta izdao naloge za hapšenje Putina i komesara ruskog predsjednika za prava djeteta Marije Lavove-Belove zbog optužbi za navodnu umiješanost u ratne zločine, kao što je nezakonita deportacija stanovništva, uključujući djece, i njihovo ilegalno prebacivanje u Rusiju.

Istražni komitet Rusije otvorio je 20. marta krivični postupak protiv tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Ahmada Kana i sudija Rozarija Salvatorea Aitale, Sergija Gerarda Ugaldea Godineza i Tomoke Akane zbog preduzimanja svjesno nezakonitih radnji, jer nije bilo osnova za krivičnu odgovornost u slučajevima ruskog predsjednika i ombudsmana za djecu.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da se Armenija vodila samo političkim motivima kada je ratifikovala Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, podsjeća TASS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.