KOSOVO

Američka državljanka nastradala u snježnom odronu u Ski centru Brezovica

Sumnja se da je uzrok ovog incidenta odron snježne lavine

Skijaški centar Brezovica u Štrpcu. Anadolija

Anadolija

13.2.2024

Državljanka SAD (54), preminula je u skijaškom centru Brezovica u Štrpcu, nakon što ju je zahvatila snježna lavina, javlja Anadolija.

Portparol Kosovske policije za regon Uroševca Kanun Veseli potvrdio je za Anadolija da je policija danas oko 15.35 sati dobila informaciju o smrti osobe na skijanju u mjestu zvanom „Orlovo gnijezdo“.

- Sumnja se da je uzrok ovog incidenta odron snježne lavine. Policija i spasilačke ekipe bile su na licu mjesta. Nastradala je ženskog pola, strana državljanka, starosti 54 godine, čiju su smrt konstatovali dežurni ljekari”, naglasio je Veseli.

Iz Gorske službe za potragu i spašavanje Kosova, koja je pomogla u pronalaženju tijela žrtve, saopćeno je da je tijelo žrtve povrijeđeno u lavini.

Prema njihovim navodima, poznato je da je područje "Orlovo gnijezdo", gdje je pronađeno tijelo američke državljanke, problematično za stvaranje lavina.

- Naši članovi zajedno sa patrolom Ski centra Brezovica locirali su žrtvu koja je zadobila povrede u lavini. Kada su stigli do nje, ukazana joj je prva pomoć, ali nije bilo pozitivnog rezultata. Nakon evakuacije tijela od strane medicinskih ekipa, konstatovana je smrt skijašice - navodi se u saopćenju Gorske službe za potragu i spašavanje Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.