JAVIO SE S ARTIKA

Zadnja poruka Navaljnog: Doći će do seizmičkih promjena

Navalni, koji je osuđen na zatvor do svoje 74. godine, upozoravao je da Putinovu Rusiju vode "lopovi i kriminalci"

Aleksej Navaljni u zatvoru. Screenshot

D. H.

16.2.2024

Najpoznatiji ruski opozicioni političar Aleksej Navalni koji je danas umro u zatvoru u svom zadnjem javljanju prošlog mjeseca rekao je da će Rusija predsjednika Vladimira Putina jednog dana propasti zajedno s postsovjetskom elitom, koju je opisao kao korumpiranu, gladnu vlasti i dvoličnu. 

Raširena korupcija

Navalni (47), bivši advokat koji se probio u politici prije više od deset godina kritizirajući Putinovu elitu i raširenu korupciju, nalazi se u zatvoru oko 60 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga.

- Poligamisti su postali konzervativci u našoj zemlji. Članovi Komunističke partije Sovjetskog Saveza sada su pravoslavci. Vlasnici "zlatnih pasoša" i offshore računa sada su agresivni domoljubi", objavio je Navalni na društvenim mrežama uz pomoć svojih pristalica. "Laži, laži i same laži", rekao je. "Propast će i raspasti se. Putinova država nije održiva. Jednog dana pogledat ćemo na njegovo mjesto i njega neće biti."

Pokret zabranjen

Navalni, koji je osuđen na zatvor do svoje 74. godine, upozoravao je  da Putinovu Rusiju vode "lopovi i kriminalci" i da će jednoga dana doći do seizmičkih promjena i pobune. Ruske vlasti odbacuju njegove kritike kao besmislice i tvrde da su on i njegove pristaše ekstremisti povezani s CIA-om koji žele posijati razdor u Rusiji.

Navalni je u zatvoru, njegov pokret je zabranjen, a većina glavnih pristaša pobjegla je u inozemstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.