NA DOGOVORENOJ RUTI

Potvrdili satelitski snimci i dokumenti UN-a: Izrael napao konvoj s hranom

Na vozilo je ispaljen projektil, a čitavom konvoju su vojnici IDF-a zatim onemogućili prolazak u sjeverni dio teritorija

Nakon napada na konvoj. UNRWA / Platforma X

E. Ć.

21.2.2024

Izraelske odbrambene snage (IDF) su 5. februara pucale na konvoj Ujedinjenih naroda koji je prevozio hranu za izbjeglice u Gazi, pokazalo je novo istraživanje, piše CNN.

CNN je imao pristup korespondenciji UN-a i izraelske vojske koja potvrđuje da su se obje strane složile oko rute kojom će konvoj prolaziti. 

Ruta koja je dogovorena. CNN

Prema izvještaju UN-ove humanitarne agencije u Gazi (UNRWA), kamion je bio jedno od deset vozila koja su stajala na tački koju je čuvao IDF. Na vozilo je tada ispaljen projektil, a čitavom konvoju su zatim onemogućili prolazak u sjeverni dio teritorija.

Uništena većina hrane

Niko nije povrijeđen, ali je većina hrane na vozilu uništena. Uglavnom se radilo o brašnu. IDF je 5. februara rekao da istražuje incident te su odbili upit CNN-a da ponovno komentiraju situaciju.

Nakon tog incidenta, UNRWA je odlučila prestati slati hranu u sjevernu Gazu. Posljednji put hranu su dostavili 23. januara. UN procjenjuje da je u sjevernoj Gazi 300.000 ljudi, od kojih neki umiru od gladi.

CNN je pregledom satelitskih snimki, koje su zabilježene dva sata nakon incidenta, utvrdio da su se nekoliko kilometara od obale nalazila tri izraelska broda s kojih je vjerojatno ispaljen projektil. IDF tvrdi da ti brodovi nadgledaju i napadaju Gazu s zapada.

- Teško je shvatiti kako bi to bio legalni napad. U najmanju ruku, to bi bilo ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Radi li se i o kriminalnom činu, ovisi o namjeri, a to još treba biti utvrđeno na sudu - rekla je Janina Dil (Dill) s Instituta za etiku, pravo i oružane sukobe Sveučilišta u Oxfordu.

Vatra otvorena na konvoj u 5:35 po lokalnom vremenu. CNN

Nakon napada, konvoj je zatražio dopuštenje da nastavi u Gazu, ali mu je pristup odbijen.

Neorphodne druge rute

Izraelska uprava područja ne dopušta pristup bilo čemu što bi moglo naškoditi sigurnosti. Od početka godine odbijena je polovica humanitarnih akcija UNRWA-e. 

Druge su rute neprohodne zbog ruševina i kratera. Humanitarno udruženje Svjetski program hrane objavila je jučer da će obustaviti svoje misije u sjevernoj Gazi "dok uvjeti ne omoguće sigurnu distribuciju".

Humanitarne misije dodatno komplicira nekoliko faktora. UNRWA je izgubila financije nakon što je otkriveno da je 12 njenih zaposlenika bilo uključeno u aktivnosti Hamasa. Izrael priprema ofanzivu na Rafah, a sve su češći izvještaji o uznemiravanju humanitarnih radnika, piše CNN

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.