PREMIJER NIZOZEMSKE

Hoće li se Rute kandidovati za šefa NATO-a: Podržavaju ga Vašington, Berlin i London

Rute je poštovan u cijeloj alijansi, ima ozbiljne odbrambene i sigurnosne sposobnosti, rekao je jedan britanski zvaničnik

Rute: Dobro kotira za poziciju šefa NATO-a. N. Šaljić

E. Ć.

22.2.2024

Nizozemski premijer Mark Rute (Rutte) dobio je veliku podršku SAD, Njemačke i Velike Britanije za kandidaturu na mjesto generalnog sekretara NATO-a.

Nedavno je objavljeno kako je njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) odbacio mogućnost da Ursula fon der Lajen (von der Leyen), predsjednica Evropske komisije, naslijedi Jensa Stoltenberga na ovoj funkciji.

Čini se da mu Rute više odgovara na ovoj poziciji, a sličnog stava su i SAD i Velika Britanija.

- Predsjednik Bajden snažno podržava kandidaturu premijera Rutea za narednog generalnog sekretara NATO-a - rekao je američki zvaničnik za Reuters.

Premijer Nizozemske uživa podršku i Londona.

- Rute je poštovan u cijeloj alijansi, ima ozbiljne odbrambene i sigurnosne sposobnosti i osigurat će da alijansa ostane jaka i spremna da se brani i odvraća - naveo je britanski zvaničnik.

I sam Rute je dao svoj komentar povodom eventualne kandidature za poziciju šefa NATO-a. Tom prilikom se dotakao odnosa NATO-a i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump).

- Vrijeme je da prestanemo kukati i prigovarati o Trampu. Moramo raditi sa svima koji su na 'plesnom podiju - poručio je Mark Rute.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.