PREDLOŽEN NOVI AKRONIM

Čelnik MSF: Djeca u Gazi svjedoci su masakriranja vlastitih roditelja

Djeca koja prežive ovaj rat neće nositi samo vidljive rane traumatskih ozljeda, nego i one nevidljive, poručio je on

Gaza. Anadolija

FENA

23.2.2024

Čelnik organizacije Ljekari bez granica (MSF) poručio je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da su medicinski timovi u Pojasu Gaze smislili novi akronim: WCNSF - ranjeno dijete, bez preživjele porodice.

- Djeca koja prežive ovaj rat neće nositi samo vidljive rane traumatskih ozljeda, nego i one nevidljive - poručio je međunarodni generalni sekretar MSF-a Kristofer Lokjir (Christopher Lockyear) 15-članom vijeću.

- Postoji stalno raseljavanje, stalni strah, i djeca su svjedoci da su članovi njihovih porodica doslovno raskomadani pred njihovim očima. Te psihološke traume dovele su do toga da nam djeca od pet godina kažu da bi radije umrli - izjavio je on.

Lokjir je osudio Sjedinjene Države, rekavši da je zaprepašten što su u više navrata koristile svoje pravo veta kako bi spriječile vijeće da zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi.

- Narodu Gaze je potreban prekid vatre, ne kada je to izvodivo, nego sada. Potreban im je trajni prekid vatre, a ne privremeni period zatišja. Sve manje od toga je grubi nemar - kazao je Lokjir.

SAD su uložile veto na tri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a od početka borbi 7. oktobra, posljednji put blokirajući u utorak zahtjev za hitnim humanitarnim prekidom vatre dok umjesto toga traži od vijeća da pozove na privremeni prekid vatre povezan s oslobađanjem talaca koje drži Hamas, prenosi Reuters

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.