KRITIZIRALI PUTINA

Burna sjednica UN-a: Cilj Rusije je uništiti Ukrajinu

Mnogi Ukrajinci proživljavaju noćnu moru gubitka svoje djece, rekao je Guteres

Generalna skupština UN. The United Nations

Z. K.

24.2.2024

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je Općoj skupštini UN-a da Rusija želi "uništiti" njegovu zemlju, dok su najviši zapadni diplomati uoči druge godišnjice rata kritizirali čelnika Kremlja Vladimira Putina.

Poricanje prava

Ne nazire se kraj rata u Ukrajini, a ovaj ishod u oštroj je suprotnosti s očekivanjima Kremlja da bi njihovi ciljevi mogli bili postignuti u roku od nekoliko sedmica od invazije koju je Rusija pokrenula 24. februara 2022., nazivajući to "specijalnom vojnom operacijom".

- Cilj Rusije je uništiti Ukrajinu i oni su prilično otvoreni o tome. Jedini razlog za ovaj rat bio je i ostao rusko poricanje prava Ukrajine na postojanje i njeno kontinuirano kolonijalno osvajanje - rekao je Kuleba u Njujorku.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja uzvratio je rekavši da su u regijama Krima, Donjecka, Luganska i oko Hersona održani referendumi na kojima su glasači odlučili pridružiti se Rusiji.

- Stvarnost je da nema privremeno okupiranih teritorija Ukrajine - rekao je.

Međutim, većina međunarodne zajednice ne priznaje te referendume, za koje promatrači kažu da su bili održani na brzinu i namješteni. Kuleba je kasnije pročitao zajedničku izjavu više od 50 zemalja u kojoj se Rusija poziva na prekid sukoba.

Agresorski rat

- Ponavljamo naš zahtjev Rusiji da zaustavi agresorski rat protiv Ukrajine i da osigura potpuno, trenutno i bezuvjetno povlačenje svih ruskih snaga i vojne opreme s teritorija Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica - navodi se u saopćenju.

Kuleba je također pozvao ruske partnere poput Irana, Bjelorusije i Sjeverne Koreje da obustave isporuke oružja i druge oblike ruske vojne potpore.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) u svom je obraćanju pozvao na "pravedan mir, temeljen na Povelji Ujedinjenih naroda, međunarodnom pravu i rezolucijama Opće skupštine", upozoravajući na širenje sukoba na istočnu Evropu.

- Nezavisno međunarodno istražno povjerenstvo o Ukrajini izvijestilo je o mučenju civila i zatvorenika i više od dvije stotine slučajeva seksualnog nasilja, uglavnom od snaga Ruske Federacije. Svi počinitelji moraju odgovarati - rekao je Guterres.

- Mnogi Ukrajinci proživljavaju noćnu moru gubitka svoje djece - rekao je šef UN-a, pozivajući da se sva u Rusiju deportirana djeca ponovno ujedine sa svojim porodicama.

Ljudski životi

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) ranije je spomenula prošlosedmičnu smrt protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog kako bi dodatno kritizirala Rusiju.

- Predsjednik Putin je uvijek iznova dokazao da mu ljudski životi ne znače ništa - ni u inozemstvu ni kod kuće, gdje sada ne preza ni od hapšenja ruske djece zbog polaganja cvijeća u znak žalosti zbog smrti Alekseja Navaljnog - rekla je.

Britanski ministar vanjskih poslova David Kameron (Cameron) istaknuo je da Putin "nije čovjek koji traži kompromis", već da je "prije neoimperijalistički nasilnik koji vjeruje da je moć ispravna". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.