NAKON SEDAM GODINA

Nakon navoda SAD: Rimac prekinuo saradnju s kompanijom iz Kine zbog prisilnog rada Ujgura

U 2018. dogovorena je gradnja zajedničke tvornice električnih motora i baterija u Kini

Mate Rimac. Facebook

S. S.

28.2.2024

Kompanija Mate Rimca odlučila je da raskine saradnju s kineskom kompanijom, zbog navoda SAD o prisilnom radu Ujgura u njoj.

Godine 2017., kineski proizvođač baterija uložio je u Rimac Grupu 30 milina eura, što mu je u tom trenutku osiguralo drugi po vrijednosti udio u hrvatskoj kompaniji. U 2018. dogovorena je gradnja zajedničke tvornice električnih motora i baterija u Kini.

Camel i Rimac planirali su u tvornicu u KSiangjangu, u pokrajini Hubei, uložiti 158,2 miliona dolara. Hrvatska kompanija trebala je osigurati pet miliona eura, znanje i tehnologiju, što bi joj osiguralo udio od 40 posto, a ostatak novca pribavio bi Camel.

- Rimac Grupa je svjesna optužbi u vezi s praksom prisilnog rada povezanom s jednim od naših investitora, Camel Grupom. Rimac Grupa prioritizira održavanje odgovornih i etičkih poslovnih praksi, kako unutar tvrtke, tako i u našim partnerstvima. Naše zajedničko ulaganje s Camel Grupom nije operativno aktivno od 2022. godine i trenutno smo u procesu raskida tog partnerstva - poručili su iz Rimca.

Kineska kompanija nije bila odmah dostupna za komentar, piše Reuters.

Sredinom februara hiljade automobila njemačkih marki Audi i Porsche, dioničara Rimac Automobila, zaglavile su pred američkim lukama zbog carinske provjere dijelova proizvedenih u zapadnoj Kini koji podliježu zabrani uvoza zbog sumnji u prisilni rad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.