CJELODNEVNI ŠTRAJK

Stotine letova otkazano u Argentini: Kompanija u milionskom gubitku

Aerolineas Argentinas očekuje da će se štrajk odraziti na skoro 24.000 putnika putnika samo te državne kompanije

Stotine letova otkazano u Argentini. Platforma X

H. J. I.

28.2.2024

Stotine letova u Argentini danas je otkazano, a desetine drugih odloženo, nakon što su sindikati radnika u zračnom saobraćaju stupili u cjelodnevni štrajk širom zemlje zbog zahtjeva za veće plaće. 

Državna avio-kompanija Aerolineas Argentinas saopštila da je 331 let ugrožen štrajkom, na koji su pozvala tri sindikata koja okupljaju zaposlene u zračnom saobraćaju, prenio je AP.

Otkazane stotine letova

Agencija navodi da je većina od oko 50 aerodroma danas u zemlji otvorena, ali su avio-kompanije otkazale stotine letova, a na najvećem aerodromu u zemlji Ezeiza, na periferiji Buenos Ajresa, radile su samo niskotarifna kompanija Flibondi i American Airlines.

Aerolineas Argentinas očekuje da će se štrajk odraziti na skoro 24.000 putnika putnika samo te državne kompanije, a gubitak se procjenjuje na oko dva miliona dolara.

Povećanje plaća za 12 posto

Članovi sindikata krive vladu za slom pregovora o platama, a tenzije su počele prošle sedmice nakon što je argentinska vlada predložila povećanje plaća za 12 posto, koje su tri sindikata ocijenila nedovoljnim.

Ovaj štrajk je uslijedio nakon što je inflacija u Argentini naglo porasla posljednjih mjeseci, mahom kao rezultat devalvacije lokalne valute od 50 posto, koju je sprovela vlada predsjednika Havijera Mileja i ukidanja subvencija za javni prevoz i usluge poput distribucije struje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.