POKRENUTA ISTRAGA

Užas u Austriji: Djevojčicu (12) zlostavljalo 17 maloljetnika, među njima i državljani Srbije

Sumnja se da se zlostavljanje događalo u periodu od februara do juna 2023. godine u garažama, stanovima osumnjičenih i na drugim lokacijama u Beču

Identitet još dvoje osumnjičenih je nepoznat. Kleine Zeitung

E. Ć.

1.3.2024

Austrijska policija objavila je danas kako je pokrenuta istragu protiv 17 ljudi, mahom maloljetnika zbog sumnje u seksualno zlostavljanje 12-godišnje djevojčice tokom nekoliko mjeseci.

Među osumnjičenima su državljani Austrije, Turske, Sirije, Italije, Bugarske i Srbije, prenio je AP.

Nisu krivično odgovorni

- Dvanaestoro osumnjičenih su maloljetnici stariji od 14 godina, jedna osoba ima 19 godina, dvoje su mlađi od 14 godine i nisu krivično odgovorni u Austriji, dok je identitet još dvoje osumnjičenih nepoznat - rekao je Florijan Finda, zvaničnik austrijske policije.

Precizirao je da su oni osumnjičeni za ozbiljno seksualno zlostavljanje maloljetnog lica i pornografsko prikazivanje maloljetne osobe.

Slučaj prijavljen u oktobru

- Sumnja se da se zlostavljanje događalo u periodu od februara do juna 2023. godine u garažama, stanovima osumnjičenih i na drugim lokacijama u Beču, kao i da je u jednom slučaju korišćeno nasilje, a da je u ostalim žrtva verbalno bila primorana na seksualni odnos - rekli su istražitelji.

Kako navodi AP, žrtva i njena majka su prijavile slučaj vlastima u oktobru.

Nakon opsežnih istraga, u četvrtak je saslušano 13 osumnjičenih starih 14 godina ili više. Neki su priznali djela, neki odbacili, a jedan od njih uhapšen je zbog opiranja policije.

Istražitelji još uvijek ispituju materijal s njihovih mobitela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.