KONEFERNCIJA

Lavrov poziva na "konkretan rad" na uspostavljanju države Palestine

Ministar Tugar je izjavio da Nigerija očekuje snažniji razvoj trgovinskih odnosa i vojne saradnje sa Rusijom

Sergej Lavrov. Anadolija

Anadolija

6.3.2024

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu da se počne s "konkretnim radom" na uspostavljanju države Palestine.

U obraćanju na konferenciji za novinare u Moskvi, nakon sastanka sa nigerijskim kolegom Jusufom Tugarom (Yusufom Tuggarom), Lavrov je rekao da su razgovarali o situaciji na Bliskom istoku, s fokusirajući na tragediju u Pojasu Gaze.

- Zalažemo se za konsolidaciju međunarodnih napora za hitni prekid vatre i izgradnju neophodnih uslova za pružanje humanitarne i druge pomoći svima kojima je potrebna, kao i za početak konkretnog rada umjesto izjava na uspostavljanju palestinske države u skladu s odlukama koje su donijeli Vijeće sigurnosti i Generalna skupština Ujedinjenih naroda - rekao je Lavrov.

U izraelskim napadima na Gazu, pokrenutim nakon prekograničnog upada Hamasa 7. oktobra 2023. godine, ubijeno je više od 30.000 ljudi. U napadima Hamasa ubijeno je 1.200 ljudi.

Uprkos međunarodnim naporima, izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) je uvijek iznova ponavljao snažno protivljenje nezavisnoj palestinskoj državi.

Ministar Tugar je izjavio da Nigerija očekuje snažniji razvoj trgovinskih odnosa i vojne saradnje sa Rusijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.