SJEVER EVROPE

Oružane snage Norveške objavile detaljan snimak vojnih vježbi: Historijski trenutak za NATO

Zajedno smo jači, poručili su iz Oružanih snaga Norveške

Detalji vježbe. Oružane snage Norveške

Z. K.

10.3.2024

Detaljniji videosnimak na kojem je između ostalog prikazan historijski trenutak za NATO, ali i sjever Evrope, a u kojem su učestvovali vojnici Švedske i Finske objavile su Oružane snage Norvešk.

Članovi alijanse

U zajedničkoj vojnoj vježbi pod pokroviteljstvom NATO-a koja se održava na sjeveru Evrope, finski i švedski vojnici su prvi put kao članovi alijanse zajedno prešli granicu prema Norveškoj.

- Historija je ispisana tokom vježbe „Nordijski odgovor 24“. Švedske i finske trupe su prvi put zajedno prešle finsko-norvešku granicu kao NATO članice. Historijski trenutak pokazuje snagu i zajedništvo kao i to kako Finska i Švedska mogu dovući pojačanja preko granice. Zajedno smo jači - poručili su iz Oružanih snaga Norveške.

Ministri odbrane triju zemalja u subotu su posmatrali vojnu vježbu na sjeveru Evrope te su istaknuli važnost obuke i sa stanovišta logistike.

Veoma važno

- S ovakvim vježba garantujemo sposobnost NATO-a da premjesti trupe na pravo mjesto, u pravo vrijeme i u odgovarajućoj brzini. To je naravo veoma važno za zemlje na prvoj liniji kao što je Finska - rekao je ministar odbrane Finske Antti Hakkanen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.