OZBILJNO UPOZORENJE

Šef Airbusa: Evropa je nespremna za rat s Rusijom

Pozvao je Evropu i Veliku Britaniju da udruže svoje napore i spoje programe borbenih aviona

Guillaume Faury. Instagram

D. H.

11.3.2024

- Evropa je nespremna za rat s Rusijom, ali i za rizik ponovnog dolaska Donalda Trumpa na vlast u Americi, koji bi mogao povući SAD iz NATO-a - rekao je Guillaume Faury, izvršni direktor Airbusa te dodao da Evropa mora povećati potrošnju na odbrambenu opremu. Podsjetimo, Airbus je najveća evropska vazduhoplovna i odbrambena kompanija.

- Ovo je odlučujući trenutak za evropsku odbrambenu industriju nakon što je ruska invazija na Ukrajinu 2022. donijela rat na granice zapadne Evrope. Evropske nacije previše su se oslanjale na SAD za svoju sigurnost te su postale slabije u ključnim područjima obrane - kazao je Faury za Guardian.

Pozvao je Evropu i Veliku Britaniju da udruže svoje napore i spoje programe borbenih aviona.

Putin sve više prijeti

Apel i upozorenje Fauryja, čija kompanija proizvodi vojnu opremu u rasponu od Eurofighter Typhoona do helikoptera i gradi polovinu svjetskih komercijalnih aviona, dolazi usred sve većih prijetnji Vladimira Putina.

Ruski predsjednik je nedavno rekao zemljama NATO-a da riskiraju izazivanje nuklearnog rata ako pošalju trupe da se bore u Ukrajini, što je bio izravni odgovor predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu koji je govorio o toj ideji.

"Evropa još nema razinu spremnosti potrebnu za sukob s Rusijom"

"Dolazimo iz mirnodopskog doba", rekao je Faury za Guardian. "Mislim da Europa još nema nivo spremnosti potreban za sukob s Rusijom. Nazovimo stvari pravim imenom. K tome, čini se da Rusija pojačava svoje obrambene sposobnosti.

Europa je gotovo 80 godina nakon Drugog svjetskog rata imala drugačiji sistem, više dizajniran za odvraćanje drugih od napada, a ne da se zapravo pripremamo za sukob. Ako želimo biti spremni za potencijalne sukobe, onda moramo pojačati obranu", kazao je šef Airbusa.

"Trumpova upozorenja o izlasku SAD-a iz NATO-a"

Faury, bivši pilot vojnog helikoptera koji je 2019. postao izvršni direktor Airbusa, rekao je da bi Trumpova upozorenja o izlasku SAD-a iz NATO-a trebala biti znak za uzbunu Evropi i po pitanju sigurnost, ali i dostupnosti opreme. Bivši američki predsjednik, sada vjerojatni republikanski predsjednički kandidat, opetovano je pozvao Evropu da potroši više na obranu. Također, nedavno je rekao da će potaknuti Rusiju da napadne članice NATO-a koje smatra "financijskim delinkventnima".

- Sve dok postoji NATO, pružat će razinu zaštite koja se očekuje od tog Saveza. No, ako stvarnost postane drugačija, treba se bolje pripremiti za tu potencijalnu situaciju. Ako Trump dođe ponovno na vlast, SAD će očekivati da se Europa pobrine za sebe i bolje da to shvatimo ozbiljno -  komentirao je Faury.

Posljednjih desetljeća Evropa se sve više oslanjala na američku ratnu opremu, pridonoseći opadanju vlastite industrijske baze. Lockheed Martinov F-35 stealth borbeni zrakoplov koristi se u zemljama uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Belgiju, Italiju i Nizozemsku. Boeing opskrbljuje Ujedinjeno Kraljevstvo helikopterima Apache i Chinook, teškim avionima C-17, špijunskim avionima P-8 i stražarskim avionima E-7. To sve je proizvedeno u SAD-u.

"Ovo je odlučujući trenutak kad se radi o Europi kao obrambenom i sigurnosnom igraču", kazao je šef Airbusa za Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.