HUMANITARNA KRIZA

Danska uplatila 14 miliona eura agenciji UN-a za palestinske izbjeglice

Trenutno ne postoji alternativa UNRWA-i u Gazi

Pomoć palestinskim izbjeglicama. Anadolija

Anadolija

15.3.2024

Danska je u četvrtak saopćila da je uplatila doprinos od 105 miliona danskih kruna (14,05 miliona eura) Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) za ublažavanje teške humanitarne situacije u Gazi, javlja Anadolija.

U januaru je nekoliko država obustavilo finansiranje UNRWA-e nakon što je Izrael optužio ovu humanitarnu organizaciju da je povezana s napadima Hamasa 7. oktobra.

Danska je bila među zemljama koje su najavile da će sačekati rezultate istrage UN-a, kako bi donijele konačnu odluku.

- Isplata pomoći je uslijedila nakon pokretanja niza neophodnih mjera UN-a i odluka istomišljenika kao što su Švedska i Kanada, kao i Evropske unije, da isplate pomoć UNRWA-i - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Danske.

- Trenutno ne postoji alternativa UNRWA-i u Gazi. Dugoročno gledano, bit će ključno da se pokrenu važne reforme u organizaciji - rekao je ministar za razvojnu saradnju i globalnu politiku okoliša Dan Jorgensen.

Nekoliko država obustavilo je svoje finansiranje UNRWA u januaru ove godine nakon izraelskih optužbi da je 12 od nekoliko hiljada zaposlenih u agenciji učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. Agencija istražuje tvrdnje, ali je upozorila da prekid finansiranja može izazvati katastrofu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.