SAMIT ZA DEMOKRATIJU

Blinken: Borba protiv dezinformacija je "vitalni" američki nacionalni sigurnosni interes

Blinken boravi u Južnoj Koreji na ovosedmičnom trećem samitu za demokratiju

Državni sekretar Entoni Blinken. Fena

FENA

18.3.2024

Borba protiv dezinformacija, uključujući sadržaje stvorene umjetnom inteligencijom, predstavlja "vitalni" nacionalni sigurnosni interes i diplomatski prioritet za Sjedinjene Države, izjavio je državni sekretar Entoni Blinken (Antony) u ponedjeljak na samitu demokratije u Seulu.

Treći samit za demokratiju

Blinken boravi u Južnoj Koreji na ovosedmičnom trećem samitu za demokratiju, inicijativi američkog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena), koji okuplja vladine zvaničnike, nevladine organizacije i članove civilnog društva.

Naglašavajući da digitalne tehnologije, uključujući društvene mreže i umjetnu inteligenciju, "dramatično jačaju brzinu i širenje dezinformacija", Blinken je naveo američke napore da se suprotstave tom trendu.

- Izgradnja otpornijeg informacionog okruženja vitalni je interes američke nacionalne sigurnosti i hitan prioritet naše diplomatije - kazao je on.

- Danas, State Department objavljuje ono što mi zovemo “Demokratska mapa puta” preporuka kako bi se pomoglo ljudima da postanu svjesniji i otporniji na manipulaciju informacijama - kazao je.

- To bi uključivalo ohrabrivanje platformi društvenih mreža da označavaju sadržaj generiran umjetnom inteligencijom, tako da korisnici znaju kada je slika stvarna, a kada nije - dodao je.

Medijska industrija

Blinken je također iznio niz napora da se podrži medijska industrija, uključujući suzbijanje "zloupotrebe komercijalnog špijunskog softvera za praćenje i uznemiravanje novinara, branitelja ljudskih prava i drugih - uključujući korištenje sankcija, kontrole izvoza i viznih ograničenja za zadržavanje vlada a firme treba smatrati odgovornim“.

Na prošlogodišnjem samitu, deset zemalja posvećenih osiguravanju primjene špijunske tehnologije "u skladu s univerzalnim ljudskim pravima i osnovnim slobodama", učestvovalo je, rekao je, a ove godine je potpisalo još šest zemalja - uključujući i domaćina Južnu Koreju.

Web lokacije koje šire propagandu obično su se oslanjale na armije pisaca, ali generativni alati umjetne inteligencije sada nude znatno jeftiniji i brži način za izradu sadržaja koji je često teško dešifrirati iz autentičnih informacija.

Sajtovi s vještačkom inteligencijom

Stotine sajtova s vještačkom inteligencijom koji oponašaju novinske kuće pojavili su se posljednjih mjeseci, što je izazvalo eksploziju lažnih narativa o svemu - od rata do političara – za koje istraživači kažu da izazivaju uzbunu u godini značajnih izbora širom svijeta.

Stručnjaci kažu da bi automatski generirane dezinformacije mogle imati veliki utjecaj na američke izbore u 2024. godine, a brojne druge zemlje, uključujući Južnu Koreju koja ima parlamentarne izbore u aprilu, također su zabrinute zbog tog pitanja, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.