ČEKA SE ODLUKA O PREKIDU

Vijeće sigurnosti UN-a danas odlučuje o američkoj rezoluciji koja poziva na prekid vatre u Gazi

SAD će tako povećati pritisak na Izrael, kako bi dopustili više humanitarne pomoći i bolje zaštitili civile u Pojasu Gaze

Vijeće sigurnosti UN-a. Facebook

N. H.

22.3.2024

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, Sjedinjene Američke Države će tražiti da se podrži rezolucija koja poziva na trenutni prekid vatre u Gazi i dogovor Izraela i Hamasa o taocima. 

SAD će tako povećati pritisak na Izrael, kako bi dopustili više humanitarne pomoći i bolje zaštitili civile u Pojasu Gaze, koji bombaduju svakodnevno. 

Glasnogovornik američke misije pri UN-u Nejt Evans (Nate) kazao je da je rezolucija mnogih rundi konsultacija s članovima Vijeća. 

Rezolucija označava pooštravanje stava Vašingtona prema Izraelu. 

Amerikanci u prošlosti nisu bili skloni da pozivaju na prekid vatre, te su i stavljali veto na mjere koje su uključivali pozive na trenutnu obustavu. 

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) sastao se s ministrima vanjskih poslova Egipta, Saudijske Arabije, Katara i Jordana. Blinken na Bliskom istoku lobira upravo u vezi onoga što će danas biti na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a.

Više od trećine demokrata u Senatu pozvali su administraciju Bajdena (Bidena) da poduzmu odvažne korake prema uspostavi palestinske države u najnovijem otporu protiv Netanjahua (Netanyahu).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.