ISRAEL ZIV

General major izraelske vojske: Rat u Gazi je izgubljen

Ako se slažete sa putem ove vlade, problemi će se nastaviti, dodao je

Gaza. Anadolija

N. H.

24.3.2024

Israel Ziv, general major IDF-a i bivši šef Operativne direkcije, kazao je da Hamas nije uništen i da je organizacija živa i još uvijek funkcioniše. 

Objasnio je da akcije u bolnici al Šifa znači da Hamas ostaje pod kontrolom tog područja. 

- Postoje i druge bolnice u sjevernoj Gazi. Hamasove vojne  sposobnosti su zaista oštećene, nesumnjivo eliminirani od strane IDF-a, ali još uvijek imaju hiljade terorista. Teritorija u smislu civilne kontrole ostaje u rukama Hamasa; organizacija je živa i još uvijek radi - kazao je Ziv

Na pitanje da li je bilo ispravno povući većinu trupa iz Gaze, odgovorio je:

- U nedostatku politike, šta IDF treba da radi? U ovom ratu smo preko pet mjeseci bez ikakvog predvidivog političkog cilja. Recimo da smo ostali do sada. Šta je sljedeće?Č ak i da smo ostali i proglasili da smo okupatori postali bismo nova vlada u Gazi. Izrael bi trebao uspostaviti civilni,policijski i sigurnosni sistem i voditi računa o raznim stavrima. Ono što nam se dogodilo nije samo situacija s Hamasom. Nedostatak donošenja odluka s naše strane je najozbiljnija stvar.

Kasnije je prokomentarisao odluku Kanade da zaustavi isporuku oružja Izraelu i kazao da je Izrael u sredini međunarodne krize. 

- Svijet ne prikazuje fotografije Kanala 12 koje pokazuju kako IDF čini jednu ili drugu herojsku akciju u Šifi, već samo prikazuju fotografije humanitarne krize, rušenja i razaranja. Zbog toga je javno mnijenje u svijetu je protiv nas. Ovdje je poenta u tome da na kraju, ni SAD neće biti tu za nas jer postoji granica onoga što su voljni sadržati - kazao je.

Rekao je da Izrael samostalno može izdržati nekoliko mjeseci, ali da bez saveznika ne može pobijediti.

- Ako ne riješimo problem na jugu, situacija na sjeveru se neće moći riješiti ni politički, a SAD se neće zalagati za to. Amerika ne radi za Izrael. Oni su radili sa Izraelom do sada, ali Amerika se ne slaže sa izraelskom politikom, pa zašto bi se Amerika trudila? To se neće desiti.Tako da će Izrael ostati ukorijenjen u svojim nevoljama, a ako smo tako veliki heroji - hajde vidi - nastavio je Ziv.

Kazao je da ni sam nije uvjeren u neophodnost akcije u Rafahu. 

- Ovakav rat je nemoguće voditi, on se vodi iznutra. IDF zna šta da radi, ali rat se gubi. Nema ciljeve, nema smjera. Ako se slažete sa putem ove vlade, problemi će se nastaviti. Ako ne, napravite mjesta za nekog drugog - zaključio je Ziv.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.