NJEMAČKA

Vagner: Više humanitarne pomoći za Gazu naš je veliki politički prioritet

Intenzivno radimo kako bi osigurali da više humanitarne pomoći stigne do naroda Gaze

AP

Anadolija

25.3.2024

Savezna vlada Njemačke saopštila je u ponedjeljak da je pružanje potrebne humanitarne pomoći ljudima u Pojasu Gaze njen "veliki politički prioritet", prenosi Anadolija.

Humanitarna pomoć

- Intenzivno radimo kako bi osigurali da više humanitarne pomoći stigne do naroda Gaze. Naš je veliki politički prioritet da više humanitarne pomoći stigne u Gazu - rekao je zamjenik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Kristijan Vagner (Christian Wagner) predstavnicima medija u Berlinu.

Upitan o odluci Izraela da spriječi djelovanje Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA), u sjevernom Pojasu Gaze, Wagner je odgovorio da "bilo kakve vijesti koje ostavljaju utisak da se ionako nedovoljna humanitarna pomoć ponovo smanjuje nisu dobra stvar”.

Philippe Lazzarini, generalni komesar UNRWA, rekao je u nedjelju da Izrael neće odobriti konvoje hrane UN-a za sjeverni Pojas Gaze.

- Uprkos tragediji koja se odvijala pod našim nadzorom, izraelske vlasti obavijestile su UN da više neće odobravati konvoje hrane UNRWA na sjeveru - naveo je Lazzarini na društvenoj mreži X.

Izrael je ranije optužio 12 od 30.000 radnika UNRWA-e za umiješanost u napad Hamasa 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, zbog čega je nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), obustavilo finansiranje UNRWA-e do okončanja istrage o izraelskim optužbama.

Evropska unija, Kanada i Švedska su ranije ovog mjeseca najavile da će nastaviti s finansiranjem UNRWA-e jer Izrael još nije javno iznio nikakve dokaze.

UNRWA 

UNRWA osnovala je Generalna skupština UN-a prije više od 70 godina kako bi pomogla Palestincima koji su prisilno raseljeni.

Agencija pruža ključnu podršku milionima palestinskih izbjeglica u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali, Jordanu, Libanu, Siriji i drugim područjima u kojima živi veliki broj registrovanih Palestinaca.

Za genocid optuženi Izrael pokrenuo je smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra u kojoj su ubijena najmanje 32.333 Palestinca, dok je broj povrijeđenih 74.694.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.