VATIKAN

Doktor o stanju pape Franje: Umor je očekivan, nema zabrinutosti

Ne raspolažem nikakvim dokazima o situaciji koja bi mogla biti zabrinjavajuća, poručio je Alfieri

Papa Franjo. Platforma X

E. Ć.

25.3.2024

Papa Franjo je 87-godišnjak čije su prolazno lošije zdravlje i umor, koji ga povremeno primoravaju da odustane od čitanja pripremljenih tekstova, očekivani za čovjeka njegovih godina, rekao je danas njegov doktor za list "Corriere della Sera".

Serhio Alfieri (Sergio) je dva puta obavio operaciju abdominalnog područja pape Franje u posljednje tri godine.

- Ne raspolažem nikakvim dokazima o situaciji koja bi mogla biti zabrinjavajuća. Sveti Otac je dobro za svoje godine, osobito s obzirom na epizodne respiratorne poteškoće koje se kod njega javljaju u najhladnijim periodima godine, a istovremeno su i posljedica operacije pluća koju je imao prije mnogo godina. Ne viđam ga svaki dan, ali vas uvjeravam da ne boluje ni od kakve bolesti i da dolazi na redovite preglede - rekao je on.

Papa je u nedjelju na Trgu sv. Petra preskočio čitanje homilije za desetke hiljada vjernika, ali je nastavio voditi bogoslužje, prenosi Hina.

Posljednjih sedmica, Papa se muči s bronhitisom i gripom te je zadužio svog pomoćnika da umjesto njega čita obraćanja vjernicima, no ove nedjelje njegov pripremljeni tekst nije pročitan.

Britanska agencija Reuters napisala je kako je vrlo neobično da Papa potpuno preskoči homiliju na tako važan događaj kao što je Cvjetnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.